neděle 29. září 2013

Deník - Peru-Bolívie-Chile 2013 - 30.8.2013 - Den 22 – Valparaíso

Tak dobře jako na dnešek jsem se na výletu ještě nevyspal a snídaně byla také nejlepší. Prostě nejlepší bydlení...

Dnes se jedeme podívat okolo Santiaga. První zastávka vede na vinice, ono být v Chile a nevidět jejich vinici je opravdu dle mého názoru hřích, i když to nebylo v oficiálním programu.

První zastávka byla na vinici Emiliana, bio vinice. Ty blázni chtěli za 30ti minutovou tour po vinici 6000 pesos,  30ti minut. degustaci 4 vín 8000 pesos. Za 12500 pesos obojí a pro naši skupinu nabízeli slevu na 9500 pesos za osobu. Tak jsme jeli pryč, jelikož ta tour byla bez návštěvy sklepů...

Dále jsme se vydali do města Valparaíso, kde je také důležitý přístav. Koukli jsme se po městě, historické centrum je zapsáno jako památka Unesco. Pak jsme navštívili dům spisovatele Pabla Nerudy, který tu měl jeden ze svých domů a který měl tak blbý jméno že se přejmenoval podle našeho Nerudy. Koukli jsme také do přístavu, kde jsou i lodě chilského námořnictva. Nahoře nad přístavem je krásná vyhlídka a hned vedle je velení chilského námořnictva a námořnické muzeum v překrásné budově.

Valparaíso

Pak jsme dali rychlý oběd a sjeli z kopce lanovkou za 300 pesos. Rychle jsme přejeli do Viña del Mar, což je moderní městečko přímo spojené s Valparaisem. Mají tu hezkou pláž ale na koupání to není.

V 16:00 jede menší skupinka na víno. Jedeme do Viña casas del Bosque. Tak jsem zvědavý co nám za těch 8500 pesos ukáží.

Větší skupinka jede do Santiaga na kopec Cerro San Cristóbal (nakonec se tam ale bohužel nedostali) a na hotel.

Nejdříve jsme prošli výrobu, obrovské nerezové sudy kde fermentuje až přes milión litrů vína. Vedle zase skladiště s dubovými sudy ve kterých zraje především červené víno. Krásný skládeček se stovkami soudků :-)  No a pak jsme šli na ochutnávku,sice pouze jedno bílé víno a dvě červená ale stejně ta atmosféra být v Chile na ochutnávce je prostě neopakovatelná. Tohle rodinné vinařství má krásný areál okolo kterého jsou všude vinice. Jestli někdy na tuto značku narazím v Čechách, určitě si vínko koupím, hlavně to bílé Savignon blank bylo krásně svěží i když mladé víno roku 2012.

Vinařství Viña casas del Bosque

Návrat do Santiaga okolo půl osmé,  poté opět masová empanáda.

Po deváté hodině začal rozlučkový večírek. Aktuálně máme okolo jedné ráno. Všechno víno jsme uz samozřejmě vypili a nyní pijeme náš oblíbený rum Abuelo (v překladu dědeček), padne tak asi do pěti minut ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat