pondělí 23. září 2013

Deník - Peru-Bolívie-Chile 2013 - 24.8.2013 - Den 16 - Mincovna Potosí a přesun do Uyuni

Den začal neočekávaně. Potosí je v nadmořské výšce 4000 metrů, ráno okolo 2ºC a začalo tu chumelit.

Dneska byla v plánu mincovna přímo v Potosí, kde si španělé razili z velmi kvalitního stříbra zde vytěženého mince, které se používali téměř po celém světě.

Velmi zajímavá dopolední prohlídka.
Používali se tu velmi jednoduché postupy. Stříbro se sem přivezlo, nasypalo se to do takového kotlíku a přidal se cín, jelikož se vyráběli mince pouze s 70ti procentním obsahem stříbra. Pod kotlíkem se topilo dřevem, keříky a lamím trusem a oheň navíc ručně rozdmýchávali aby zde bylo 1000 stupňů při kterých se stříbro nalévalo do forem aby vznikly stříbrné pruty. Ty se hned odváželi po můstku do vedlejší budovy, kde se na třikrát tento prut lisoval aby z toho vznikl stříbrný plát požadované tloušťky pro ražbu mincí. Tyto lisy byly poháněny čtyřma mulama ve spodním patře budovy. Pak se již razila mince. Vyražené mince ve velké míře putovali přes moře do Španělska.

Pak jsme si dali kafčo v moc hezké kavárně na náměstí, mimochodem velmi hezké náměstí na to jak celé Potosí je dost ošklivé - všude samé neomítnuté, nedostavěné a nebo opuštěné baráky. V jednu následoval oběd v restauraci hned vedle hotelu. Mimochodem kafe na náměstí stálo 25 Boliviánů, menu v restauraci kousek od náměstí se strašně dobrou polívkou jen 15 Boliviánů.

Po obědě následuje přesun do Uyuni, vyjíždíme ve 14:15 z Potosí. Krajina se začíná dost měnit a to to máme do Salaru okolo 200 km. Okolo vidíme zelené kopečky střídající se s tmavě rudými, spousta kaktusů. Všude se pasou stáda lam a koz. Krásná krajinka.

Bolivijské altipláno
  
Po 4 hodinách jsme po šesté hodině dojeli do Uyuni. Teďka v osm hodin sedíme v restauraci a dozvídáme se že chilská hranice přes kterou máme ze Salaru přejíždět do chile za 3 dny je uzavřena kvůli 10 cm sněhu a tím pádem neprůjezdnosti. Pokud se situace nezlepší, budeme muset změnit kus programu na Salar de Uyuni a přijdeme o pár krásných míst:-(


Jinak v Potosi nám od rána sněžilo a v Salaru nám sněží také, venku máme asi něco málo nad nulou. Vevnitř v hotelu máme sedm stupňů. Tak jsem koupil flašku Singana neboli jejich vínovice a při hře v kostky jsme se celkem zahřáli. Je tu teda fakt kosa. Bydlíme v Kori Wasy a topení tu fakt nemají. Můj pokoj má asi 7 m2 a je bez okna.

Žádné komentáře:

Okomentovat