sobota 21. září 2013

Deník - Peru-Bolívie-Chile 2013 - 22.8.2013 - Den 14 – Sucre

Dneska byl na programu dne pouze jeden bod a to prohlídka hlavního města Bolívie - Sucre. Žije zde okolo 220 tisíc lidí takže se nejedná o žádnou megametropoli. Mimochodem Bolívie má přes 1 mil. km2 a to ještě o polovinu území ve válkách v minulých stoletích přišla. V zemi žije okolo 10 mil. obyvatel. Pro srovnání v Peru žije 26 mil. obyvatel a rozlohu má přes 2 mil. km2.

Město postavili španělé když kolonizovali toto území. Zde potřebovali kontrolovat obchod se stříbrem ze 160 km vzdáleného dolu Potosí, ale jelikož to leží ve vysoké nadmořské výšce, tak jim tam klima nevyhovovalo. Proto postavili Sucre v mnohem nižší nadmořské výšce.

Hotel leží 200 metrů od hlavního náměstí takže pohoda. Náměstí je fakt nádherné, spousta krásných budov a hezký parčík uprostřed. Téměř všechny historické budovy mají fasády na bílo. Pokračovali jsme procházkou a navštívili muzeum textilu. Dále jsme se chtěli podívat na hřbitov pro bohatý ale byl přes poledne zavřený. Na místním trhu Mercado Central jsme si dali oběd a pak úplně úžasnou věc - fresh juice. Fakt mňamka.

Náměstí v Sucre

Mimochodem 3 menší banány tu lze koupit za 3 boliviány alias 9 korun. Polévka tu stojí na trhu 4 boliv. a hlavní jídlo okolo 10ti boliv.

Odpoledne jsme vyjeli do místní cementárny, kde byly objeveny stopy dinosaurů. Udělali zde okolo toho takový malý dinopark Parque Cretácico. Celkem zajímavé, je zde údajně 5000 stop což je nejvíce objevených stop na jednom místě na světě.

Cestou zpět jsme zastavili na celkem hezké vyhlídce na město Sucre - Recoleta.

Sucre z vyhlídky Recoleta


Pak jsme si šli dát večeři do našeho oblíbeného tržiště a den zakončili sledováním folklorních vystoupení na hlavním náměstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat