neděle 15. září 2013

Deník - Peru-Bolívie-Chile 2013 - 16.8.2013 - Den 08 - Peruánským altiplánem do Puna

Dneska byl ve znamení útěku před stávkou která se v Cuzcu koná. Takže nejezdí doprava apod. a to proto že peruánci si zase chtějí něco na vládě vymoci - menší daně apod. Tak jsme vstávali ve čtyři ráno a stávce jsme ujeli. Cuzco je okolo 3300 metrů nad mořem, Puno okolo 4000 metrů.
První zastávka před sedmou ráno byla Rumi Colca. Byla to jedna z bran do Cuzca, odkud měli Inkové krásný přehled o dění v údolí.

Další zastávkou byla vesnička Andahuylillas, mají tam pěkný kostelíček ale také protialkoholickou poradnu. Vstup přímo z náměstí :-) Ostatně alkoholismus je v Peru velký problém a hodně chlapů po výplatě toho hodně propije.

Třetí zastávkou bylo Raqchi, kde byl největší Incký chrám, samozřejmě zbouraný španěli. Dále tu měli Inkové spoustu sýpek kde pro celé okolo schraňovali obilí a podobně na horší časy, například pokud přišlo nějaký rok velké sucho.

Ještě je dobré poznamenat že v Peru mají pouze 2 roční období. Prvním je období dešťů které trvá někdy od prosince do půlky května. Druhým pak je období sucha do kterého jsme přijeli. Teďka v srpnu jsme tu viděli sklízet např. obilí.

Další zastávka byla Abla La Raya, což je 4335 metrů nad mořem. Byl tu taky hezký trh, kde prodávali koberečky prý z Alpaky s motivem např. kondora. V Peru se hodně smlouvá a smlouvání mě začíná dost bavit.  Většinou bez problémů se dostanete na slevu alespoň třetinu,  pokud jste drsnější tak někdy to jde i na polovinu. Tenhle koberec byl za 180 Sol, jen jsem se zeptal ze zvědavosti na cenu, poděkoval a odcházel. Trhovec vzal koberec a rychle za mnou, já ani nesmlouval a za 3 minuty jsme byli na 100 Sol. Ten koberec jsem si nakonec nekoupil a dost roho lituju. Máme okolo poledního a ještě 200 km do Puna, tzn. že jsme v půlce cesty, nejvyšší bod jsme právě překročili v těch 4335 metrech.

A jaký tu jsou vlastně ceny?
- přívěsek na provázku 2 Sol
- přívěsek z keramiky se dá usmlouvat na 7 Sol
- náramek z keramiky 2 Sol
- tričko 13 Sol
- různé látkové kapsičky 3 - 10 Sol podle velikosti
- pohled 1 Sol
- známka do Evropy 6 Sol
- na ulici dostanete kus masa na špejli s bramborou za 3 Sol
- teďka jsme projížděli vesničkou a šest takových malých chlebíků se dá pořídit za 2 Sol
- vyprání kila prádla - 3 Sol a ještě Vám to donesou do hotelu a mají to za 3 hodiny i s usušením. V mém případě dali akorát moje kalhoty do tašky někoho jiného - naštěstí také z našeho zájezdu...

- menu v restauraci - tak v Limě se dalo pořídit za 6,5 Sol zde to ale byla cena bez pití, v Cuzcu jsme jedli kousek od náměstí za 15 Sol, v Pisacu to byl úlet - jedli jsme za 25 Sol a dobrý to vůbec nebylo a v Ollantaytambu jsme jedli za 13 Sol. A na tržnici v Cuzcu jíte i za 3.5 Sol a rozhodně to jídlo nebylo horší než v těch restauracích spíše naopak a ještě s autentickou atmosférou mezi ostatními domorodci:-)

1Sol = asi 7 korun

Nejhorší jsou tu vstupy do památek, platit za vstup do kostela 15 Sol mi přijde opravdu hodně. Stejně tak ten turistický lístek za 130 Sol je dle mého dost přepálený. O cestě do Aquas Callientés ani nemluvě.

Celý den projíždíme Peruánským altiplánem, náhorní plošinou nad 4000 metrů nad mořem. Teď v srpnu je to vyprahlá stepní krajina obklopená horami, přesto to má nesporně svou krásu. Všude se pasou lamy, alpaky, ovce. Občas je zde malé jezírko a občas naši silnici protne řeka.

Návštěva u jedné vesnické rodiny – balónky udělaly velkou radost :-)


Poslední zastávkou kousek před Punem bylo místo Sillustany. Jedná se o kopec na kterém jedna před-Incká kultura pohřbívala své důležité lidi do pohřebních kamenných věží. Kopec je skoro celý obklopený jezerem a na jezeře je naprosto nádherný ostrov který je vyhlášen přírodní rezervací a žijí tam divoké vikuni, morčata a další havěť.

Pohřební věže v Sillustany

Okolo půl šesté jsme konečně dorazili do Puna, tzn. 12 hodin na cestě. Puno leží přímo na břehu jezera Titicaca. Bydlíme asi 200 metrů od hlavního náměstí v tříhvězdičkovém hotelu Puno Terra. V šest jdeme na Kuy neboli morčata tak jsem na to moc zvědavej...


Jako morče zajímavý jídlo, to maso bylo křehký ale že bych si na tom nějak extra pochutnal to teda ne. Ale jíst se to dá.  Cena 15 Sol za půlku morčete a masa na něm moc nebylo.

Žádné komentáře:

Okomentovat