úterý 11. listopadu 2014

Deník - Nepál - Tibet 2014 - 6.10.2014 - Den 03 - Káthmándú

Po snídani se řeší čínská víza a permit do Tibetu. Nakonec odevzdáváme takové zmatené Nepálkyni z cestovky 106 USD, foto a pas. Pár dní budeme fungovat jen s kopií pasů.


Durbar square, Káthmándú

Jdeme se projít Thalumem a docházíme k hlavnímu náměstí – Durbar square. Vstup je za 1000 NRP. Je to tu ale moc hezké, samé chrámy. Uprostřed takovéhoto města, kde je všude bordel, opravdu hezké zpestření. Pak skočíme na oběd, ale opravdu jen krátký, Momo – vegetariánské těstové taštičky, kde je uprostřed zelenina.

Prodavač banánů, Káthmándú

Dále pokračujeme na Pashupatinath, což jsou chrámy a nejposvátnější pohřebiště hinduistů v Nepálu. Většina Nepálců, asi 80%, jsou hinduisté, zbytek většinou budhisté. V Pashupatinathu se pohřbívají jen ti nejbohatší, spalují se u řeky. Pohřeb je dosti drahý, dost se platí bráhmovi, který řídí obřad. Za rodinu je nejdůležitější postavou nejstarší syn, kterému bráhma radí, jelikož se smrtí se nepojí jen pohřeb, ale spousta dalších rituálů.
Hinduista se pohřbívá co nejdříve po smrti, většinou jen několik hodin po smrti, aby měl cestu do nebe co nejrychlejší. Přiveze se, namáčí se posvátnou vodou, pak se obalí barevnými látkami a přidělá na bambusová nosítka. Takto se odnese na pohřební stůl na hranici se dřívím. Dřevo je velmi drahé a někdy na to musí rodině půjčit i stát. Nebožtík se pálí okolo 4-5ti hodin. Zbytek je potom odplaven do řeky. Hinduisté mají 4 kasty a každá má jiné pohřební rituály. Vstupné na Pashupatinath je 1000 NRP.

Spalování nebožtíka v Pashupatinathu

Dále navštěvujeme nejposvátnější místo budhismu v Nepálu – Boudhanath. Opravdu nádherné místo, vstupné 250 NRP. Celé jsme si to obešli, roztočili všechny modlitební mlýnky a sledovali koru, kterou tu budhisté vykonávají takovým cvičením – prostrací. Všude jsou budhistické modlitby – jednak v mlýnkách, kde roztočením jsou větrem unášeny do krajiny, a jednak na praporcích, které tu jsou všude zavěšeny. Návštěvu zakončujeme ve škole kresby mandal.

Boudhnath

Mimochodem, budhisté pohřbívají nebeským pohřbem – rozsekáním nebožtíka na kusy, které pak supi beze zbytku sežerou.
Večeříme v celkem slušné restauraci, myslím, že se jmenovala Namasté, a okolo desáté započala akce najdi a kup mapu. Následuje balení, jelikož se zítra odjíždí na trek do Langtang National park. Bohužel máme jen 5 nosičů, takže do 1 batohu musíme nasoukat věci vždy 2 lidí.

Ubytování – Káthmándú, Thasi Dhargey


Žádné komentáře:

Okomentovat