pondělí 17. listopadu 2014

Deník - Nepál - Tibet 2014 - 12.10.2014 - Den 09 - Langtang trek - Den 6

Dnes se vstává v 5:30 a vycházíme v 7:15 směr Dhunche 1960 m.n.m. Je to pouze klesání, a to 1300 metrů. Docela záhul na klouby, musím říci, celkem by se hodily bandáže na kolena. Dole u řeky zastavujeme u jedné rodiny, která bydlí hned u cesty, dostali jsme úžasný milk tee.

Shrnutí dne treku
Délka dnešní cesty – odhadem 10 km
Převýšení – z 3330 m.n.m. do 1960 m.n.m
Sestoupáno – okolo 1300 m
Ubytování – Bhaktapur, Shiva Guest house
Na cestě – 4 hodiny

Shrnutí treku
Den 1 – těžké, hlavně je to nezvyk, občas pohodové rovinky
Den 2 – extrémně těžké, lidi odpadají, ale občas i rovinky bez kamenů
Den 3 – téměř pořád kamení na cestě, pořád nahoru a dolů, opravdu hodně náročné
Den 4 – výstup do 4620 m.n.m., není to dlouhé, ale vysoká nadmořská výška si vybírá svou daň
Den 5 – až moc volný, jen jsme klesali a šli tak 3 hodiny čistého času
Den 6 – jen klesání, 1300 metrů dolů, 4 hodiny chůze s přestávkami a jsme na konci

Celkem nastoupáno – 4910 metrů
Celkem sestoupáno – 4470 metrů

V Dhunche jsme v 11:15 a zde na nás čeká Jeep, který nás veze směr Bhaktapur. Silnice šílená, okolo hor, místy hliněná. Je vidět že je často zavalená sesuvy – pořád se někde opravuje.
 konečně po škole…

Před třetí hodinou jsme dojeli do Nawakotu, dřevěného starobylého města, které nechal postavit král, který sjednotil celý Nepál. Bydlel tu předtím, než dobyl 3 království v Káthmándském údolí.


Nawakot

Před pátou hodinou pokračujeme v cestě do Bhaktapuru, doprava fakt šílená, troubí se pořád, i v zatáčkách, aby protijedoucí věděl, že někdo jede. Příjezd do Káthmándú také hezký, spousta aut, zleva i zprava motorky, silnice nacvakané, zácpa jak blázen.
Do Bhaktapuru přijíždíme přímo k hlavnímu náměstí, kousek od našeho hotelu Shiva Guest House, a to v půl osmé večer. Předtím je však nutné zaplatit 1500 NRP na osobu jako vstupné do města.
Hotel Shiva Guest house je krásný – jsou tu dva, jeden přímo na Durbar square a druhý kousek za rohem na druhém konci Durbar square. Tak si zas vychutnáme teplou sprchu. Na večeři se opět setkáváme se zbytkem zájezdu, který se od nás odpojil druhý den treku v Langtangu.

Konečně mám trochu času si uvědomit, že jsme před pár chvílemi vylezli do 4600 m.n.m. Trek končí a začíná další dobrodružství, pozítří odjíždíme do Tibetu.

Ubytování – Bhaktapur, Shiva Guest house

Pár vět k dopravě
Předjíždí se tu pořád, i v nepřehledných zatáčkách, protijedoucí auto když tak zastaví. Autobusy totálně našlapaný, lidi sedí i na střeše. Při cestě z Dhunche všude policejní kontroly, náš řidič také platí pokutu, jelikož nemá licenci pro dopravu turistů, ale podle všeho s tím počítal dopředu. 80 Km z Dhunche do Bhaktapuru jsme jeli 7 hodin. Vůbec nechápu jak je možné, že se tu jezdí bez nehod, jelikož se všude předjíždí, a to z obou stran, a pořád se troubí.

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat