čtvrtek 20. listopadu 2014

Deník - Nepál - Tibet 2014 - 15.10.2014 - Den 12 – Nyalam

Vstáváme v devět, k snídani omeleta a toastový chléb přišla vhod. V deset se otevírá policejní stanice, kde potřebujeme razítko, abychom mohli odjet dále. Dnes nás čeká cesta do Tingri.
V půl jedenácté vyjíždíme, ale nahoře na policejní kontrole nás nepouštějí dále, jelikož na sedle, kam máme jet, je zasněžená silnice. Sjíždíme dolů a čekáme, až silnici prohrnou. V půl třetí konečně můžeme vyjet, nahoře na stanici kontrolují pasy a my stoupáme z 2400 m.n.m. až do 3700 m.n.m. do Nyalamu.

první ochutnávka Tibetských hor

Okolo nás krásné hory se zasněženými vrcholy. V půl páté dojíždíme do Nyalamu a jdeme na zeleninovou thukpu a něco malého nakoupit. V pět odjíždíme dále, za Nyalamem další kontrola.

Thukpa

Zde se dozvídáme, že v sedle Tong La je sníh, a tak to všechno zavřeli. Sedlo je v 5153 m.n.m. Martina zkouší všechno, volá šéfovi tibetské cestovky, s kterou jedeme po Tibetu, vymýšlí příhodu, že Bára je u nás známá herečka, a že pokud nás nepustí, bude to mezinárodní ostuda. Pak ještě přidává, že Pavel je režisér. Oba se jim jdou ukázat, že se jim budou asi i podepisovat. No velké divadlo, k podpisům nakonec nedošlo a bohužel to ani nepomohlo. Dále se volá na českou ambasádu našemu velvyslanci, ten volá zase šéfíkovi, s kterým to Martina domlouvá. Nic nepomáhá, prý je v sedle zácpa aut, a i kdyby nás pustili, hrozí, že tam zůstaneme přes noc.
V půl sedmé večer to otáčíme zpět do Nyalamu a ubytováváme se v hotelu. Sedíme jak zmoklé slepice v restauraci hned vedle hotelu. Číňani nás pěkně štvou. Večer jdeme do vedlejší tibetské restaurace pro místní, kde jsou krásná kamna a teplo. Tak akorát na hezkou pohádku a hru v kostky. Poslední kusy, kde nemůžu chybět ani já, jdou spát okolo jedné ráno. Od šesti ráno se bude zjišťovat, jak je to s tou uzavírkou. Jinak thukpu tu dostanete za 20 juanů.
Ubytování opravdu luxusní, nejlepší, kde jsme zatím spali. Teplá sprcha, krásná koupelna, vše je jak nové. Ale topení tu také neznají.

Ubytování – Nyalam, Dhon Guest house

Tibetský slovníček
Tashidelek [tašidelék]    Dobrý den
Tudzhihi [tudžiži]           Děkuji
Kun kan san ?               Jak se máš?
Birak                            pivo
De bo jim [debočim]      mám se dobře
La                                horské sedlo
Kalipe                           Na shledanou
Tso                              jezero
[šeptá]             na zdraví
[ňuňu]              málo
[šelaněvo]        Dobrou chuť
[sin
čanamgo]    Dobrou noc
[
ňuba]              blázen
[
nindžabo]        krásný


Fotogalerie


Žádné komentáře:

Okomentovat