neděle 23. listopadu 2014

Deník - Nepál - Tibet 2014 - 18.10.2014 - Den 15 – Shigatse

Spalo se krásně, opravdu skvělý hotel, k dobru přišla také Wifi, ale nejlepší byla sprcha. Bufetová snídaně v půl deváté nemá chybu, obrovský výběr a moc dobře jsme se najedli.
Vyrážíme do kláštera Ta Shi Lhun Po v Shigatse. Opravdu obrovské dílo, aktuálně zde žije 200 mnichů, bylo jich tu dříve i 800. Číňani to totiž hodně regulují a pro vstup do kláštera panují přísná čínská pravidla.

jeden z chrámů v Tashilhunpo, Shigatse

V klášteře jsou budhističtí mnichové řádu žlutých čepic – Gelugpa. V jednom zdejším chrámu je největší zlacená socha na světě – výška 26 metrů. Socha je z bronzu a pozlacená 300 kg zlata. Fotit se ale nesmí a nebo za velké poplatky.

mnich a Venda Kolpekojc

Máme celkem štěstí, v půl jedné začíná polední modlitba. Mniši se žlutými čepicemi, červenými šaty a žlutými hábity vcházejí do shromažďovací haly. Tam sedí na lavicích, láma předříkává modlitby a všichni se modlí. Hodně silný zážitek, když můžete projít okolo. Vedle kláštera, jen z dálky, prohlížíme pevnost Shigatsedzong.

mniši cestou na polední modlitbu

Pokračujeme korou okolo kláštera, která je tak na hodinu. Po obědě, okolo páté, odjíždíme směr Gyantse.
Dnes jsme také dostali nového průvodce jménem Lobsang. Ten původní byl slabší, moc toho nenamluvil, tenhle je úplný opak a bude s ním zřejmě hodně srandy.
Do Gyantse přijíždíme v půl osmé večer. Po cestě jsme viděli zemědělce, jak sklízí obilí. Nevím jak to sekají, prý traktorem, ale pak jsou na poli hromady, kde je obilí svázáno do snopů. Pak to odvážejí na plac, kde to rozhází do vrstvy a jezdí po tom traktorem se zapojeným „diskovým podmítačem“, alespoň tak to vypadá. Asi to takto mlátí. Pak to ještě hází do fukaru.
V Gyantse bydlíme v hotelu Jian Zang hotel. Celkem hodně slušný, dokonce s teplou vodou. Ale Gesar hotel nastavil nepřekonatelnou laťku.

Ubytování – Gyantse, Jian Zang hotel

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat