čtvrtek 14. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 14.04.2016 - Den 20 - Cesta do Varadera

Dneska to bude opět hlavně o přesunu, a to do Varadera. To je asi poslední střípek do mozaiky, aby náš pohled na Kubu byl kompletní. Je to největší zdejší letovisko, které je navíc celé vlastněné státem.

Po cestě zastavujeme v Cienfuegos, koloniálním městě které bývalo kvůli pěstování cukrové třtiny velmi bohaté. Má to krásné náměstí, kde stojí nakouknout do prostor divadla Teatro Tomás Terry. Prohlídka je za 2 CUC, pokud se jde na představení tak je to za max. 10 kubánských pesos. Zajímavé. Město má také krásný záliv, na ten je krásný pohled z jiné části města, kde je Pallacio de Valle. Za 2 CUC je tu vstup na vyhlídku a Cuba libre k tomu.


záliv v Cienfuegos z vyhlídky na Pallacio de Valle

Pak pokračujeme dále do zátoky sviní, kde se v roce 1961 vylodili kubánští exulanti vycvičení americkou armádou, aby tu udělali kontrarevoluci, ale Fidel Castro to se svojí armádou během tří dnů potlačil, poté právě Amerika nasadila obchodní embargo. Bohužel u playa Girón je muzeum této akce, ale v rekonstrukci, takže jsme viděli prd.

Pokračujeme teda do Varadera. Strava už se omezuje pouze na známé housky s vepřovým, to je tu k dostání u cesty skoro všude, cena je 10 kubánských pesos. Prostě se tam už těšíme, zítra bude první a také poslední den kdy si budeme dělat, co chceme, takže válet si šunky a popíjet mojito ;-).

Naše průměrná rychlost autem po Kubě je tak 50 km/h, takže i 250 km přesuny máme s nějakými přestávkami na celý den. V půl páté jsme konečně po nějakém bloudění Varaderem dojeli do hotelu.

Následovalo samozřejmě trochu přežrání na večeři, koupání a popíjení rumu.

Něco o Kubě
40 procent příjmu do rozpočtu Kuby jde z turistiky. Aby ne, pokud z ubytování dostává stát až 90 procent ceny. To procento se ale mění region od regionu, město od města.

Dalších 40 procent, jak říkal Manuel, jde státu z kooperace s ostatními státy. To jsem totiž netušil, že údajně skoro každý desátý Kubánec je lékařem a ty tu pak léčí pacienty ze zahraničí, tzv. zdravotní turistika, nebo jsou přímo posíláni do různých zemí a Kuba za to dostává dobře zaplaceno. Každý desátý, to Manuel samozřejmě přehnal ale jak jsem si pak potvrdil u češky která tu žije 51 let, lékařů je tu fakt dost. Školství obecně je tu prý na velmi dobré úrovni.

Kubánci mají zajištěnou zdravotní péči. Také tu mají přídělový systém na jídlo, např. na hlavu dostávají 5 liber rýže měsíčně. Stát s tím má velké výdaje, rýže je z většiny dovážena z Číny.

Od doby co je Raul Castro u moci se prý věci mění k lepšímu, prý je chytřejší a více otevřenější novým věcem. Proto se také za poslední dva roky dosti změnil např. poměr mezi těmi 60 let starými auty a auty novými. Těch nových podstatně přibývá. Stále tu ale je problém, že někteří Kubánci peníze mají, např. majitelé lepších cas v Trinidadu, a nemají je za co utratit, a to doslova. To určitě nějaký čas ještě potrvá, když přijdete do obchodu, tak je to vidět, skoro nic tam nemají.

Kvalita silnic je někde katastrofální, ale jak říká Manuel, je to o prioritách vlády.

Co mě hodně překvapilo je to, že Kubánci mohou vycestovat do zahraničí, jediný problém je ten že naprostá většina Kubánců na to nemá peníze.

Embargo USA
Platí někdy od roku 1962, kdy Američani vycvičili několik set Kubánců na Floridě a pak je poslali na Kubu, aby zde udělali revoluci. Castro totiž samozřejmě byl pod vlivem Sovětského svazu a budoval socialismus a to se Američanům nelíbilo. Navíc Američané zjistili, že tu Rusové mají sila s raketami, údajně na obranu Kuby, ale jasně že pravda je jiná, jsme tu přeci jen něco okolo 120 km od Miami. Svět byl na pokraji třetí světové války, Chruščov nakonec dostal rozum a rakety stáhnul. Tak se to Američané pokusili otočit, ale nepovedlo se. Jednak Kubánci sestřelili letadlo, které pilotoval Američan, čímž jim bylo jasné, kdo to celé spunktoval, jednak si jeden rybář všiml lodí, které se blíží ke kubánskému pobřeží - známá zátoka sviní. Kontrarevoluce se teda nepovedla a tak to Američané zkusili s embargem, že by si třeba Kubánci tu revoluci proti vládě udělali sami. Ale to se také nepovedlo. Embargo má na Kubánce velký vliv, mezinárodní obchod je obtížný, je to sice embargo USA ale je jasné že to hodně zasahuje do mezinárodního obchodu. Aktuálně v roce 2016 se stavidla trochu otevírají ale i po návštěvě Obamy embargo stále platí. To totiž může zrušit pouze kongres spojených států. Z těchto skutečností je také asi jasné že Američany tu v lásce nemají. A základna Guantanámo jim musí neskutečně ležet v žaludku. Původně si Američané tu oblast pronajali na 100let, do roku 2034, ale pak byl údajně sepsaný dodatek, který tu obast pronajal na neurčito. A nájem - směšných 2000 USD ročně.

Překvapili mě také názory našeho průvodce Manuela na život na Kubě. Je to velmi vzdělaný člověk, učitel, hovoří plynně anglicky a francouzsky, kterou i učí. Navíc dělá průvodce pro různé cestovky. Se státním zřízením prakticky souhlasí. Když něco nejde nebo je komplikované tak na to řekne - This is Cuba, zasměje se a dál se tím netrápí. Když se ho zeptáte, jestli se cítí svobodným, tak odpoví, že nikdo na světě není svobodný. Když mě šokovalo, že do teďka nepostavili dálnici na jih země, kterou tu budovali se sovětskou pomocí, a po pádu sovětského svazu pomoc od Ruska skončila a tím také tato stavba, tak jen řekne, že je to o prioritách a ty jsou třeba ty, aby se lidi nakrmili. Mimochodem po pádu sovětského svazu to tu asi byl masakr. Sověti to tu asi dost dotovali, a když s tím rázem přestali, musela to být hrůza.

Ubytování: Varadero, hotel Brisas del Caribe
Vzdálenost: 250 km autem

Žádné komentáře:

Okomentovat