sobota 9. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 09.04.2016 - Den 15 - Cesta do Sierra Maestra

Jedeme z Chivirico do campismo La Mula. Příjemná cesta, jelikož již od Baracoa do Santiaga a pak dále je tu všude velmi slušná asfaltka. Vede to okolo moře, krásné výhledy a rozhodně to stojí za to. Všude okolo nás vidíme tu bídu, jak tu projíždíme vesničkami. Jsou tu chatrče v kopcích, okolo plot z klacků nebo kaktusů a nějaký ten domácí dobytek. Prasata, kozy, krocani. Rozdáváme malé dárečky - pastelky, sešity, malé hračky, pohledy apod. Vděk je v těch očích jasně vidět. Při příjmu 1 USD denně se není co divit.

V městečku po cestě sledujeme baseballový zápas. Jsou tu do toho hodně zapálení, je to národním sportem. Ale diváků tu moc není, asi proto, že hraje nějaký dorost.


dorost hraje baseball

Za nějaké tři hodiny jsme urazili 43 km do campismo La Mula. Velmi příjemné místo, startovní bod odkud nás zítra odvezou na trek po pohoří Sierra Maestra.


východ Kuby je ta nejchudší část na Kubě

Opět tu máme kubánský čas, objednáme si jídlo a prý že bude za hodinu, no a dvě hodiny pryč a jídlo nikde. Nakonec něco přišlo ale asi jen půlka jídel, a pak řekli, že zbytek už nemají. Tak to tu prostě chodí. Kemp je jinak příjemný. Vedle teče říčka La Mula, která dostala jméno po mule, která do řeky spadla, dostala se až do moře a pak doplavala nějakou náhodou zpátky až do řeky a zachránila se. Spaní je v bungalovech, ale ty matrace jsou šílený. Z té mojí čouhají dráty, takže se na ní nedá spát a musím si ji vyměnit.


kubánský autobus

Hospodářství Kuby
Hlavním zdrojem státního rozpočtu je turismus, asi 40 procent. Hlavně samozřejmě Varadero a pak ostrůvky na jihu země. Není se co divit, pokud za ubytování se odvádí 90 procent státu. Turisti sem jezdí hlavně z Kanady, mají to kousek. Teďka po návštěvě Obamy v březnu 2016 se to jistě více otevře.

Ubytování: Campismo La Mula
Vzdálenost: 43 km na kole
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat