pondělí 11. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 11.04.2016 - Den 17 - Trek do Santa Dominga

V campismo Joachín to byla rušná noc. Ale venku se spalo dobře, dokonce bez komárů. Ráno ale většina výpravy nebyla schopna vstát, takže jsme vyšli směrem na Alto de Naranjo až v devět hodin. Nevím kolik to bylo přesně kilometrů ale cesta je pořád do schodů nahoru, ze schodů dolu. Jde se po hřebenech stále ve výšce okolo 1300 m.n.m. Ujít se to dá tak za tři čtyři hodiny, je to 10 km. V našem případě to bylo čtyři a půl, lidi už jsou asi nějací unavení. Opět během cesty došlo ke střídání průvodců v parku. Jdeme strašně pozdě, a jsem zvědavej, jestli se podíváme vůbec tím 6km okruhem po Comandancia la Plata, což byla tajná základna Fidela Castra v horách Sierra Maestra po dobu Kubánské revoluce.


Sierra Maestra, nejvyšší pohoří na Kubě

Nakonec jsme se tam teda dostali, za 15 CUC plus 5 CUC za odvoz z Alto de Naranjo do Santo Domingo jeepem a snack k tomu jako bonus asi. Přišlo mi to celkem dost, když jsem slyšel, že je to ještě na černo, tak mi splaskla čelist. Údajně to oficiálně, vstup do Comandancia a odvoz do Santo Domingo, což je fakt kousek, stojí 33 CUC. Neskutečný. Ale není tu žádná pokladna nic, takže na černo jim to celkem slušně asi prochází.

Jak je naším zvykem, jsme tu zas příliš pozdě. Do Comandancia vycházíme ve dvě hodiny a má to být 6 km, navíc jeep nám má přijet v půl čtvrté. Takže nás průvodce žene nahoru dolů úprkem. V džungli toho tu k vidění moc není, ani za těch 20 CUC na černo si myslím, že to nestojí. V džungli tu je pár chatrčí a to je asi tak vše. Jediné kde bylo něco vidět je castrovo bydlení. Je tam dokonce i jeho původní lednička. Bydlel tam se svoji sekretářkou a nejzajímavější tak je, jestli spolu něco měli, a nebo ne. Další zajímavostí je budova vedle Castrova obydlí, kde prý sepsal kubánskou ústavu. Údajně tu v Castrově velitelství bylo pouze okolo 26 lidí, na to že tu měli dva okruhy ochrany, ten větší měl 6 km po obvodu, Guevara tu provozoval malou nemocnici pro místní a vojáky, na kopci tu měli rádio, kde vysílali, tak fakt nevím, jak to tu dělali v tak málo lidech.


Fidelovo obydlí v Comandancia la Plata

Pak už jen sjíždíme pár kilometrů do městečka Santo Domingo do naší casy. Je u řeky, krásné ubytování a ještě hezčí restaurace. Dostáváme welcome drink, dle přání mojito, tady ví, jak si mají zákazníky hýčkat. A když náhodou máte v mojitu málo rumu, můžete si ho tam dle libosti dolít.


pohádkové bydlení v Santo Domingo - Casa Sierra Maestra

Tohle ubytování je prostě kouzelné, opravdu. Navíc je tu super servis, a super jídlo.

Vzdálenost: 15 km pěšky
Ubytování: Santo Domingo, Casa Sierra Maestra
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat