čtvrtek 7. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 07.04.2016 - Den 13 - Santiago de Cuba

Dneska jsme popojeli na kole asi 12 km k pevnosti El Morro, která chránila zátoku Santiaga před piráty a podobnými vykuky. Kuba totiž byla velmi důležitá strategicky pro španěly, kteří měli dlouhou dobu Kubu v područí. Španělé tu totiž naposledy před plavbou do Evropy zastavovali, když např. vozili zlato z Jižní Ameriky do Španělska, nabrat zásoby na cestu. Zajímavé také je, že tu před fidelovou revolucí vláli dvě vlajky - kubánská a americká. Po revoluci pak americkou odřízli i s kusem stožáru, to aby to bylo lépe poznat.


výhled z El Morro na záliv

Následuje trochu pro kola strastiplný přejezd na horu Gran Piedro ve výšce 1243 m. Jedou totiž na nosičích na dvou osobácích. Cesta nahoru je po asfaltce ale po dost špatné, a s velkým stoupáním, naše dodávka se tam totiž trochu bála, navíc neměla náhradní pneumatiku, takže jela hledat, kde zalepit pneu. Je fakt, že sem nahoru by asi fakt nevyjela. Tak jsme si užili trochu cesty v padesát let starých bourácích značky Ford a Chevrolet.


výhled z Gran Piedro

Vylezeme po pár set schodech na horu, krásný výhled ale trochu jsme chytli mlhu. Dolu to pak máme na kolech 14 km z kopce a kocháme se výhledy, trochu zamlženými. Pak opět nakládame kola a jedeme zpět do casy. Počítáme ztráty, upadlý nosič na flašky, opadané odrazky, odřené řídítka apod. Původně jsme měli celou cestu po Kubě absolvovat takovýmito auty a s koly na nosičích, to by byla opravdu tragédie, navíc bychom neustálým přivazováním a odvazováním kol strávili půlku dovolené.

Jdeme na prohlídku centra Santiaga. Manuel, který tu žije, zná celkem dobře historii tohoto města. Na hlavním náměstí mají překrásnou katedrálu, opravdu nádhera.


katedrála na hlavním náměstí v Santiago de Cuba

Naproti ní je dům, z jehož balkónu měl projev Fidel Castro, když osvobodil Santiago. Na rohu je hotel Casa grande, kde za 3 CUC, můžete vyjet nahoru na terasu a sledovat zátoku s přístavem. V ceně je i jedno mojito. Doporučuji tam být na západ slunce, je to opravdu překrásné a navíc s tím geniálním drinkem ;-)



západ slunce nad katedrálou na hlavním náměstí v Santiago de Cuba

Večeře v Bendita Farándula byla naprosto luxusní. Předkrm krevety apod. Následují langusty, ryby, ale nejlepší bylo asi to moje jídlo - jehněčí na víně. Mojito i další míchané drinky byly také úžasné. Mohu doporučit.

Pak jsme se samozřejmě museli také kulturně vzdělat, takže jsme navštívili dva podniky s živou kubánskou hudbou. Většinou tu samozřejmě jede salsa a někteří to opravdu umí neskutečně rozbalit, ať mladí nebo staří. A samozřejmě mojito teklo proudem.

A jaké je vlastně Santiago de Cuba?
Je to prostě hezké město, alespoň to centrum. Je to druhé největší město na Kubě, má okolo 2 milionů lidí. Jsou to většinou úzké uličky, ne jako široké bulváry v Havaně. Připomíná mi to Meridu v Mexiku. A ten pohled z hlavního náměstí, z hotelu casa grande na ten přístav a záliv je opravdu překrásný.

Ubytování: Santiago de Cuba, casa Confort
Vzdálenost: 50 km autem, 26 km na kole
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat