pondělí 4. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 04.04.2016 - Den 10 - Výstup na El Yunque

Dneska vyrážíme na stolovou horu s názvem El Youngue.


záliv v Baracoa a v dáli stolová hora El Yunque

Na kole to máme 10 km. Vstupné podražilo, s průvodcem na horu je to za 13 CUC, a pokud chceme k vodopádu na koupání tak dalších 8 CUC, tak jasně že chceme. Hora je vysoká 560m.


El Yunque už na nás čeká

Pod horou teče řeka, krásná čistá teplá voda, tak proč se nevykoupat. Pak řeku přebrodit a jde se nahoru.

nejdříve je ale nutno načerpat síly

Stoupání na horu je pěkné, je sice horko, zvlášť když se jde do krpálu, ale v tý džungli je to celkem v pohodě. Nahoře je překrásný výhled prakticky na všechny strany.


ani to nebolelo a jsme nahoře

Je také vidět záliv s městečkem Baracoa. Ta snaha opravdu 10x stojí za to.


výhled z El Yunque na moře u Baracoa

Při zpáteční cestě je v polovině klesání občerstvovna, kde chlapík za 1 CUC, nabízí naporcované ovoce. Lepší grep jsem nejedl, kokos je také neskutečně lahodný. Dole pak samozřejmě opět koupacka v řece, a pak cesta asi 1,5 km k vodopádu. Je sice menší ale mezi krásnou džunglí, s průzračnou vodou až na dno, krásná zelená barva a hezký prostor na koupání přímo pod. A nejluxusnější je, že jsme nepotkali jedinýho turistu, možná jsme tu celý den byli úplně sami.

Opravdu bych netušil, že se na Kubě budu koupat v jeskyni, u vodopádu, v krásných řekách a hlavně v takto průzračně čisté vodě, kterou tu taky už i pijeme. Jinak se totiž samozřejmě pije pouze balená voda.

Pak už jen zpět na kolech do Baracoa, a hurá na večeři kterou jsme si tu objednali hezky přímo u paní domácí.

Výlet na El Yungue je skvělej a vřele jej návštěvníkům těchto končin doporučuji.

Ubytování na Kubě
Velmi rozšířená možnost ubytování jsou takzvané casa neboli ubytování přímo u Kubánců doma v soukromí. Ve městech jsou to často krásné koloniální vily, někde však patrové a někdy i řadové domečky. Zatím jsme se nesetkali s tím, že by se nám někde ubytování nelíbilo. Nejslabší bylo v Havaně, což bych nečekal.

Cena ubytování v casa je např. v Baracoa 20 CUC za pokoj pro dva lidi. Kubánci z toho musí údajně odvádět 90 procent státu, ale to záleží na regionu. Cena snídaně 8 CUC pro dva lidi, a Kubánci většinou asi nehlásí, jestli si člověk snídani vzal nebo ne, jinak by jim nic nezbylo. Takže dát si jídlo v casa je pro ně dost výhodné. Jinak na ubytování moc nevydělají.

Ubytování: Baracoa, casa Fernando y Natasha
Vzdálenost: 20 km na kole, 14 km pěšky
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat