pátek 1. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 01.04.2016 - Den 07 - Gibara

Dneska se jedeme projet na kolech po pobřeží u Gibary, asi 40 km celkem. Všude jsou tu vidět následky hurykánu. Taky je hezkej pařák.


bydlení ve vesničkách u pobřeží nedaleko Gibary, následky hurikánu jsou stále patrné

Po poledni se jdeme podívat do zdejší jeskyně. Jako jeskyně nic moc ale dole jsme na stejné hladině jako má moře, a dá se tu krásně koupat. Voda asi 20°C, prostě paráda.

Pak se jdeme podívat na vyhlídku na město Gibara. Město nic moc, vše včetně pobřeží, je to tu zničené hurikánem z roku 2008 a do teďka to nemají opravené. Ale naše bydlení, stará koloniální casa je prostě nádherná. Na náměstí tu mají malou sochu svobody, jinak nic zajímavého. Ukázalo se také, že ten fresh juice byl asi s normální vodou a hezky mě to prohnalo.


pohled na Gibaru

Jedeme zpátky do Holguínu, kde hledáme jídlo, na to jsou bratři Petr a René hodně vysazení a jídlo je pro ně celkem prioritní potřeba;-). Sendviče co tu do nás všude tlačí, už nám dost lezou krkem. Doporučili nám navštívit zdejší holguinský stadion, jsou tam dvě řady stánků s jídlem, jako že fakt s jídlem, většinou vepřovým. A neudělali jsme chybu. Nakonec jsme skončili u jednoho stánku kde za 50 pesos cubana jsme dostali dva kusy vepřového masa od kosti, bramborový chipsy a cizrnu. Nic lepšího jsme tu ještě nejedli, no cpali jsme se tam tím úplně všichni. Moc spokojení a samozřejmě s lahvičkou vynikajícího kubánského rumu pokračujeme cestou do hor do Piňares del Mayari.

Cesta je posledních 25 km opravdu šílená. Vede po nerovné prašné cestě pořád nahoru. Ještě si z nás kubánci na apríla vystřelili, byla už noc, řidič nás nechal vystoupit na té šílené cestě v horách, dostal úplný amok, že to auto nemůže po téhle silnici jet a že potřebuje, abychom tlačili auto. A my jsme opravdu vystoupili a tlačili, auto z kopce… A no tak byl přesvědčivý.

Bylo to jen 150km ale stejně to byla cesta na asi pět hodin. Bydlíme v krásném ekohotelu, s bungalovi rozházenými v lese. Uprostřed areálu bazén, restaurace, terasa, kulečník. Moc lidí tu není, barmana máme jen pro sebe a kulečníková partie s mojitem se drobet protáhla.

Vzdálenost: 40km na kolech, 150km autem
Ubytování: Piňares de Mayari

Žádné komentáře:

Okomentovat