neděle 10. dubna 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 10.04.2016 - Den 16 - Výstup na Pico Turquino

Dneska se vstává před pátou hodinou ráno, potřebujeme brzo vyrazit, ale nedaří se odjet v pět. Např. Kubánci zjistili, že musí vyměnit kolo. Jedeme po pobřeží asi 15km do Las Cuevas, kde je nástupní místo na trek na nejvyšší vrchol Kuby - Pico Turquino, 1974 m.n.m. Zaplatíme 45 CUC na osobu, hezky zdražují, čekali jsme cenu okolo 20 CUC. V ceně je výstup na horu s průvodcem, sestup s druhým průvodcem dolů do campu Joachín. K obědu jsme jeětě od průvodce dostali pořádný flák sýru a šunky, ale to jsme zjistili až na vrcholu když to na nás průvodce vybalil. V ceně je pak také nocleh v kempu s večeří a snídaní.

Byrokracie postoupila, takže před vstupem se musí opsat iniciály z pasu. Vycházíme v 6:45. Stoupání nahoru je celkem prudké, výstup deštným pralesem krásný, i když trochu náročný, a výhledy na moře a okolní hory pohoří Sierra Maestra nádherné.


cesta na Pico de Turquino

Nejdříve se dostáváme na vrchol Pico de Cuba, druhý nejvyšší vrchol na Kubě, okolo 1800 metrů.


cesta na Pico de Turquino

Není tam ale ani značka a tak jsem to ani nezaznamenal a rovnou jsem vlítnul na Pico de Turquino. Bohužel fotky jsem po cestě nedělal, a když jsme dorazili nahoru, byla všude mlha. Takže fotky nejsou. Navíc vrchol je hodně plochý, je tam bista José Martího a vidět nikam není. Přesto jsme si to užili, cesta tou prosekanou džunglí byla moc hezká. Za šest hodin jsme na vrcholu.


na vrcholu Pico de Turquino

Pak jdeme po dalších zdejších kopcích nahoru a dolů až sestoupíme s druhým průvodcem až do campismo Joachín okolo 1000 m.n.m., kam jsme se po třech hodinách okolo páté odpolední doplácali. Máme nastoupáno okolo 2200 metrů minimálně, šlo to ale lépe, než jsem si myslel. Místo vevnitř v boudě už není, takže budeme spát pěkně pod hvězdami:-) Nejlepší byl Manuel, když se ptá, kolik máme sebou spacáků, hlásíme že všichni, a on na to že on ho nemá…

Naštěstí tu Manuel nějak splašil rum. Za hrneček rumu chtějí 1,5 CUC. Tak říkáme, že si dáme dvě rundy. On na to že nám to přinese, že bude náš barman:

Manuel:
"I will be your barman. I am expecting tips for guy who is running up and down. I know you. You will drink two bottles..."

Vzdálenost: 17 km pěšky, 15 km autem
Ubytování: campismo Joachín
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat