pátek 23. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 23.12.2014 - Den 14 - Tulum

Dneska to máme takový plonkový den. Ráno kluci volali do čech, pak měl jeden spolucestovatel střevní problémy, a tak jsme vyjížděli vstříc novým zážitkům až v půl jedenácté. Chceme se podívat do rezervace Sian Ka'an, která začíná kousek od hotelové ulice u pobřeží. Rezervace má celkem 5000 km2. Projedeme ulicí okolo pobřeží, je tam jeden hotel na druhém, a vjíždeme do rezervace. Cesta je tu prašná, vede parkem až do vesničky Punta Allen, ale je prý sjízdná pouze pro jeepy, čemuž celkem věřím. V rezervaci se nedá chodit, celá cesta je obehnaná plotem, po 3 km se ale dostáváme ke stánku, kde se prodávají výlety loďkou po laguně a kanálech, které jsou v rezervaci. Chlapík mluvil dobře anglicky a dal nám cenu 900 pesos na osobu, pokud budeme čtyři, za 3,5 hodiny projížďku po laguně, kanálech, kde jsou zbytky mayských památek, možná i nějaký ten krokodýl. To je fakt dost peněz, tak to zkoušíme z druhé strany. U Muyilu, což je asi 20 km zpátky směrem k Chetumalu, je parkoviště před Muyil mayskými památkami, hned asi 100 metrů zatím je neznačená prašná cesta, která vede až k laguně. Zde také dělají projížďky, dostáváme cenu 50 USD na osobu, poté slevuje na 40 USD na osobu, takže dneska na to kašleme, ceny jsou tu fakt trochu mimo.

Jedeme zpátky do Tulumu a měníme dolary na pesos, kurz tu mají zatím nejlepší - 13,8 pesos za dolar. S Martinem jdeme na oběd opět k La Coqueta, ale udělal jsem špatný výběr a dostal ohřátý sýr v zapékací misce, k tomu 3 torilly. A kokosový fresh nebyl také nic moc, i když paní byla družná a lila to z kokosu přímo přede mnou, až mě i polila :-)

Jelikož výměna téměř posledních 200 USD se mi nezdá dostatečná, zavítáme ještě do místního supermarketu a vybírám za poplatek 40 pesos, dalších 5000 pesos. To už by snad, probůh, mohlo stačit do konce naší výpravy, uvidíme. No, a odpoledne se válíme u bazénu v Aldea Zomo, jelikož sluníčko tu zapadá po páté hodině a dneska úplně hezky nebylo, fičel pěkný vítr.

Ubytování - Tulum, Aldea Zomo
Ujeto km - 50 km

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat