pondělí 19. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 19.12.2014 - Den 10 - Palenque a vodopády Agua Azul

Dnes začínáme v mayském sídlišti jménem Palenque, je to asi 8 km od hotelu v Palenque. Za vstup do národního parku se platí 18 pesos za osobu, za vstup na mayské sídliště se pak platí dalších 59 pesos. Na lokalitě jsme asi 2 hodiny, otevíralo se v osm, my jsme na místě byli okolo půl deváté. Lidí je tu celkem dost, ne že by to byla nějaká šílená tlačenice, ale v porovnání s ostatními lokalitami je tu lidí rozhodně nejvíce. Celé mayské sídliště je tu hezky v džungli, a není to tak vyumělkované jako v Chichen Itzá, kde to bylo všechno až moc upravené. Zde mezi jednotlivými skupinami objektů procházíte prakticky džunglí, a má to tu velkou sílu, která na vás hned zapůsobí. Nejkrásnější stavba je palác, který má třípatrovou věž, velmi fotogenické místo.

mayské naleziště Palenque

Jelikož jsme právě asi ty největší mayské památky na poloostrově Yucatán již shlédli, dovolím si jejich vyhodnocení od nejlepších, alespoň těch, které jsme viděli:
1. Palenque -  protože se nachází v džungli a palác je krásný, není to tak vyumělkované a místo má velkou sílu
2. Uxmal - protože jsou tam krásné pyramidy a na jednu se dá vylézt a pozorovat vše tak trochu z ptačí perspektivy, navíc je to v džungli, málo turistů
3. Edzná - zajímavé stavby, velké prostory, málo turistů
4. Ek Balam - na vše se dá vylézt, obklopeno džunglí, málo turistů
5. Chichen Itzá
6. Kabah, Sayil, Labná atd. - rozhodně je nezavrhuji, jen jsou to poměrně malé lokality anebo mne ničím zvláštním nezaujali

Rozhodně tyto všechny lokality stojí za návštěvu, Chichen Itzá je nejznámější a proto také je na žebříčku nízko, jelikož je to tam už hodně vyumělkovaný - všude prosekané velké prostory, krásné chodníčky, miliony stánků se suvenýry a prakticky na žádnou stavbu se nedá vylézt.

Po prohlídce odjíždíme 60 km směrem na Ocosingo, kde jsou vodopády Agua Azul, měly by být ty nejhezčí v Mexiku. Jede se tam samými serpentýnami, a ta silnice není úplně nejlepší, někde ji kus chybí, na mnoha místech je různě propadlá a samozřejmě všude jsou příčné práhy. Do toho se vám tlačí malé děti pomalu na kapotu, a u příčných prahů se vám snaží prodat pomeranče, banány a podobně. Také se tu zkouší nový trik - děti či ženy natáhnou provaz přes cestu a chtějí, abyste za průjezd zaplatili. Buďto jsme jeli dál, jako by se nic nedělo, anebo zastavili a jakoby se bavili jen spolu a vůbec na ně nereagovali, oni to za chvíli vzdali. Naštěstí do auta apod. nekopají, to prý dělají cikáni na Slovensku. Cesta k vodopádům trvá asi hodinu a půl, vstupné zde zaplatíme 25 pesos. Ta voda je krásná, do takových zelenavých barev, vodopádů je tu mnoho kaskádovitě nad sebou a dají se sledovat z jednotlivých vyhlídek, na které se dá dojít pěšky. Jsou tu i vyhrazená místa ke koupání, označená provazy ve vodě. Většina těch míst jsou jen taková jezírka bez atmosféry a tam, kde to za něco stojí, je zas dost lidí a ještě více těch, co na vás čučí, takže koupání se zase nekoná, jelikož sám tam přece nepolezu.

vodopády Agua Azul

Vracíme se do Palenque a jdeme na oběd, pak se jdeme projít do centra Palenque, jelikož bydlíme v turistické oblasti La Caňada, kde je přece jen to prostředí naprosto odlišné - jen samé hotely a hezké restaurace. Za to, když proménádou dojdete k mostu a ten přejdete, začíná pravé mexické městečko. Lidi tu vozí naprosto běžně na korbě jeepů, všude samé zaprášené bary a hospody pro místňáky, na náměstí zas piští šíleným způsobem nějací ptáci schovaní v korunách stromů. No, bude lepší navštívit obchodní dům kousek od hotelu, chceme nakoupit nějaký alkohol pro následující dny, kdy se přesouváme na východní břehy poloostrova Yucatán. A jako na potvoru mají dnes na všechen tvrdý alkohol 20 procent slevu, takže lahvička tequily a pět lahviček Captain Morgan to jistí. Největší problém byl vysvětlit Mexičanům, že chci na ten alkohol nějakou krabici, nakonec se ale přece jen povedlo. Vypadá to, že se takhle za chvíli nevejdeme ani do auta, natož abychom se pak srovnali se zavazadly do letadla.

Ubytování - Palenque, hotel Caňada Internacional
Ujeto km - 120 km

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat