čtvrtek 22. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 22.12.2014 - Den 13 - Tulum

Dnes probíhá přesun do Tulumu, je to okolo 260 km. Za tři hodinky, tzn. ve dvanáct, jsme na místě. Hledáme naše ubytování, to nejluxusnější na naší cestě, máme totiž booknutý přes booking.com apartmán pro čtyři lidi. Je to také dosti drahé, ale zde je jinak všechno beznadějně obsazené. Až později zjišťujeme, že tohle byla naprosto super cena za takovéto bydlení. 

Chetumal má 150 000 obyvatel, Tulum pouze 15 000, a také to tak vypadá. Dálnice mezi Chetumalem a Cancúnem vede skrz město a tato silnice tvoří také hlavní ulici ve městě. Samotné město - říkají mu Tulum Pueblo, je asi 3 km od moře, naše bydlení je asi v polovině cesty z Tulumu směrem k pobřeží. Vzniká tu v lese prakticky nová čtvrť, hodně se tu staví a právě zde je naše bydlení, jmenuje se Aldea Zama Condo 104 (označení přímo našeho apartmánu), v „hotelu“ Real Zama. Vejdeme dovnitř a fakt čučíme, krásný bazén a okolo něho vstupy do apartmánů, prostě paráda, tři metry od obývákových francouzských oken máme bazén. No cena bude za dvě noci a čtyři osoby celkem přes 7000 Kč, takže to bude také druhé nejdražší bydlení na naší cestě (to nejdražší bylo v Puerto Morelos).

Po ubytování jedeme na doporučení do města do restaurace La Coqueta a neděláme vůbec špatně. Ceny tu jsou zas o něco vyšší, ale buríto za 105 pesos je výborné, za 36 pesos dostanete fresh juice, opravdový fresh, asi první nešizený tady v Mexiku. Pokračujeme dále, jedeme k moři, jsou tu veřejné pláže u odbočky z ulice Avenida Coba Sur doleva směrem k mayským ruinám. Pláž je nádherná, krásný bílý písek a příjemně teplé moře.

pobřeží v Tulumu

Poté se jdeme podívat na mayské sídliště - Zona Arqueológica de Tulum, je to jediné místo, kde to mayové u moře postavili. Opravdu krásné místo, vstup za 59 pesos, pro informaci. Ale je potřeba se připravit, že je tu spousta lidí, zatím nejvíc, co jsme viděli, což trochu ten dojem a zážitek kazí.

mayské naleziště v Tulumu

Pokračujeme do obchodního domu na nákup a pak se v apartmánu vaří večeře, steak z argentinského býka, luxusní mňamka.

pláž v Tulumu

O Tulumu se dá říci, že zde začíná ta opravdová turistická oblast, která pokračuje na sever ke Cancúnu, všude spousta hotelů, tady mají přímo ulici podél pobřeží jen s hotely. Lidí je na plážích celkem dost, ale žádná tlačenice, jelikož pláž je celkem dlouhá.

Ubytování - Tulum, Aldea Zomo
Ujeto km - 260 km

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat