čtvrtek 15. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 15.12.2014 - Den 06 - Uxmal

Dnes jsme se po ranní snídani v Meridě s tímto městem rozloučili. Nejprve jsem teda zjisťoval, kolik bude stát poslání masky přes mexickou poštu, pokud balík má do dvou kilogramů, bude stát přes 500 pesos, pokud 3 kg, tak mě to bude stát přes 800 pesos. V deset dopoledne vyjíždíme směrem na jih, první zastávka je Hacienda Yaxcopoil, ve stejnojmenné vesnici, nedaleko od Umánu. Dříve se tu pěstovala agave a na haciendě se zpracovávala. Hacienda je v celkem nedobrém stavu, je ale soukromá, takže vstupné 65 pesos. Mají to tu opravdu hezké.

Okolo dvanácté hodiny pokračujeme dále, dojíždíme do městečka Santa Elena, kde máme vyhlídnuté bydlení. Bydlení se jmenuje Eco hotel Nueva Altia, je kousek za městem. Celé je to v lese, spí se v bungalovech. Je to tu fakt krásné, a 650 pesos za dva lidi na noc včetně snídaně mi připadá celkem dobrá cena. Mají tu i bazének a celé je to hezky upravené, navíc mluví plynně anglicky.

Vracíme se 15 km zpět do Uxmalu, mayské lokality, jedné z těch nej lokalit v Mexiku. V Uxmalu jsem čekal obrovské fronty, ale fronty se nekonají. Není tu skoro ani živáčka, jestli celkem 100 lidí, tak je to moc. Vstupné je 188 pesos a v areálu jsme skoro sami. Zdejší mayská lokalita je z mého pohledu zatím ta nejhezčí, kterou jsme viděli. Celé je to opět v lese, na jednu pyramidu se dá dokonce vylézt, a tak se nabízejí krásné výhledy na celou lokalitu a okolní krajinu. Opravdová paráda. Některé stavby jsou velmi dobře zrekonstruované, takže např. kouzelníkova pyramida vysoká přes 30 metrů je opravdu nádherná. Kocháme se zde asi 2,5 hodiny.

mayské sídliště Uxmal

Poté jedeme zpět do Santa Elena, zastavujeme se na večeři v restauraci, kterou nám doporučili v hotelu Nueva Altia - El Chac mool, říkáme si, že jsme neudělali špatně, ale pak se z toho dva lidi po... Dávám si opět panuchos - na malých plackách směs kuřecího masa a zeleniny. Paní je velmi milá, ukazuje nám, jak venku peče placky z kukuřičného těsta. Snažíme se ve městě sehnat rum nebo tequillu, abychom se večer napili v hotelu, ale nedaří se. Posílají nás od čerta k ďáblu, jediné, co jde v některých krámech sehnat, je pivo. Dokonce v jednom krámku nám říkají, že alkohol tu neseženeme (je tu fakt chudoba, takže na tvrdý alkohol tu nemají peníze), jen nám poradí, že v restauraci pickled onion, nám možná něco prodají. Tam ale říkají, že vlastně žádnou celou plnou lahev nemají, a stejně kdo ví, kolik by za to chtěli.

Po příjezdu na hotel je venku trošku zima, ale na partičku karet to je v pohodě. Škoda, že se k tomu nemůžeme zahřát tím rumem. Ten je tu také celkem levný, v Méridě stála lahev 0,7 litru Bacardi jen 120 pesos.

Ubytování - Santa Elena, Eco hotel Nueva Altia
Ujeto km - 120 km

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat