neděle 11. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 12.12.2014 - Den 03 - Ek Balam a Rio Lagartos

Ráno jsme zašli vedle hotelu na tržiště, kde jsme si dali snídani. Ceny jsou tu o dost příjemnější, nežli to bylo např. včera v naší hotelové restauraci. Míchaná vajíčka s burritem za nějakých 30 pesos, parádní drink - z papayi a kdo ví, co tam ještě bylo, za asi 10 pesos. Poté jedeme na devátou hodinu do Cenote Dzitnup. Parkoviště u toho měli snad pro tisíc aut ale v cenotu jsme byli naprosto sami. Cenote je vlastně vodní plocha někde v jeskyni, kde se dá koupat, my jsme toho ale zatím nevyužili. Cenot je 7 km západně od Valladolidu, vstupné 59 pesos za osobu.

Po prohlídce cenotu jedeme na sever od Valladolidu do Ek Balam, tam má být zatím celkem neprofláknutá mayská architektura. Je to opravdu nádhera, vstupné 122 pesos na osobu je trochu dost, ale stojí to za to. V džungli tu jsou pozůstatky mayské architektury, kterou lze bez omezení procházet. Největší pyramida má výšku 30 metrů a shora je vidět na okolí. Ale všude okolo jen džungle.

mayské naleziště Ek Balam

Po prohlídce Ek Balamu jedeme dále na sever k městečku Rio Lagartos. Po cestě potkáváme spousty skupin, které doprovázejí běžce s loučí a ohněm. Dnes je totiž, jak jsem již psal, svátek Panny Guadalupské, takže pokračuje to, co včera začínalo.

Do Rio Lagartos dojíždíme okolo 13:30, dáváme oběd a já se číšníka ptám, jestli by nevěděl kde sehnat plavbu lodí k plameňákům. Říká, že ano, a za 15 minut je tam človíček, s kterým se domlouvám. Cena je, myslím, celkem přijatelná - za celou loď na 3 hodiny chce za nás čtyři lidi 900 pesos. Vyjíždíme do zátoky okolo 14:30 a zanedlouho jsme u břehů, kde se potulují pelikáni, orli, atd. Krásné vidět tuhle nádheru takhle živě v přírodě. Občas vidíme krokodýla, ale jen oči, jakmile nás zmerčí, tak zdrhá. Plavíme se až za Las Coloradas, což je vesnice, kde bydlí lidé, kteří tu pracují v továrně na výrobu soli anebo loví ryby.

Rio Lagartos

Pak přijde ta největší nádhera - spousty růžových plaměňáků si tu lebedí ve vodě a my tu cvakáme foťáky jak šílení.

plameňáci na Rio Lagortos

Pak už nezbývá než se otočit a vrátit se. Okolo páté je za námi tento výlet a nás čeká jen cesta do Valladolidu. Všude opět auta doprovázející běžce s pochodní, už je tma ale to jim nevadí. Hlad je již velký, tak si dáváme na ulici burrito, pak přidávám palačinku s čokoládou - mňam a opět zmrzlinu jako včera. Velmi hezký den zakončujeme v hotelovém baru u bazénu, a to skleničkou Piňakolády. Zítra nás čeká ranní výjezd z Valladolidu, což je fakt nádherné městečko, cíl bude Chichen Itzá.

Ubytování - Valladolid, El Meson del Marques
Ujeto km - okolo 250 km

Fotogalerie
https://plus.google.com/photos/116902930226777543197/albums/6100492038905443937?authkey=CJDQn5Co1e7fKA

Žádné komentáře:

Okomentovat