čtvrtek 15. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 14.12.2014 - Den 05 - Mérida

Dnes se nic zajímavého neděje, pouze brouzdáme Méridou, největším yucatánským městem s miliónem obyvatel. Bydlíme na Calle 63, která přímo vede na hlavní náměstí Plaza de la independencia. Kousek od hlavního náměstí se nachází velká tržnice, kterou celou prošmejdíme, všude je hrozný mumraj. Cestou sledujeme místní dopravu, všude spousta autobusů, které na sobě mají napsané, kam jedou, hodně se tu používají také colectivos - malé dodávky, kam se vleze tak 10-12 osob, opět mají pevně určené místo, kam pojedou. Všude je tu celkem bordel, hygiena se moc neřeší.

je libo buríto nebo tacos… tržnice v Meridě

Na Plaza de la independencia se jdeme podívat do Palacio de Gobierno, opravdu krásná budova, ve které jsou velké mnohametrové malby. Také se jdeme podívat do Cathedral de Mérida, která je hned vedle. Dnes se tu pravděpodobně koná svatba, lidí je tu celkem dost.

prodej ovoce a zeleniny na ulici v Meridě

Následuje procházka po calle 60 směrem na sever od náměstí. Zde dostávám tip na obchod s mayským zbožím "Cooperativa Yaakun Maya", adresa je Calle #62 Entre La 55 y 57. Mě primárně zajímá hamaka - houpací síť. Tento obchod je tzv. kooperativa, tzn. že věci by měly být vyrobeny ručně mayskými lidmi, zakoupením se tak podporují původní obyvatelé. No, trochu tam s pánem diskutujeme, asi půl hodiny přemýšlím, jestli ji vůbec koupím nebo ne, pak se hledá barva - mají buďto bezbarvé anebo jedno či vícebarevné. Dále je to také otázka materiálu - mayové to dělají z agave, což je ta nejdražší hamaka, mnohem levnější hamaka je nylon či bavlna - tam je to okolo 300 - 600 pesos. Pak je také otázka velikosti - dělá se např. medium pro dva lidi, či king pro čtyři lidi. Nakonec vybírám hamaku z agave, medium velikost, vyrobenou z neobarvené agave, takže je to taková špinavě bílá barva. Z ceny 1900 pesos jsme se dostali na 1350 pesos, za kterou si hamaku také odnáším, mám z ní celkem radost, i když zatím nemám pro ní to správné místo, kde by se mohla houpat. Pán tvrdil, že tato z agave by měla vydržet 20 - 30 let, a že ji mayové vyráběli 3 měsíce, tak uvídíme.

Na oběd jdeme na tržiště, které jsme si dopoledne obhlédli. Za 15 pesos tu dostanete tortu - kus bagety, která je rozříznutá, a vevnitř je směs vepřového masa, guacamole, cibule. Pak zkoušíme také tacos - opět směs, tentokrát nasypaná na malou tortillu.
Pokračujeme delší procházkou k začátku Paseo de Montejo - Calle 56A. Je to na sever od hlavního náměstí, asi 1 km daleko. Vypadá to, jako kdybychom byli v jiném městě a zemi. Z jednosměrných přepolněných a smradlavých ulic v centru tu najednou vidíme bulvár, kde je v každém směru po třech jízdních pruzích, chodníky maji asi 5 metrů a všude u silnice jsou stromy. Navíc je tu krásně uklizeno a lidí celkem poskrovnu. No opravdu překvapení, ulice je v tomto provedení asi 1 km dlouhá a po jejích stranách je množství krásných historických budov. My navštěvujeme Palacio Canton, kde je Museo Antropología. Ta budova je nádherná zvenku i zevnitř, navíc je zde překrásná výstava o Puucké kultuře. Jsou zde vystavené krásné keramické vázy a spousta fotografií s nalezišti Puucké architektury, např. Uxmal atd. To nás také v následujících dnech ještě čeká. Na konci je pak uprostřed kruhového objezdu Monumento a la patria , s mayskou tématikou. Tahle ulice mi připomíná Karl Marx Allee v Berlíně, kde je v celkem nezajímavé části města najednou neskutečná až magická ulice tipu Champs-Élysées. Opravdu překrásné, jak v takto celkem ošklivém městě může být takhle krásná ulice s takovou spoustou nádherných starých budov, které jsou navíc všechny opravené.

Palacio Canton, Merida

Pak už jen následuje návrat do centra, večeře je opět v La Chaya Maya. Tentokrát si dávám Orden de panuchos, tři tortilly, na které je nasypaná směs vepřového masa, nějaké omáčky, cibule atd. Je to moc dobré, zapíjím nápojem Chaya. Při návratu do hotelu již jen sledujeme ruch na hlavním náměstí - silnice na náměstí jsou pro auta zavřená, celý den jsou tu všude stánky, především s jídlem a spousty lidí.

Ceny v mexiku – potraviny a jídlo

1l vody - 8 pesos
torta - bageta na tržišti - 15 pesos
Orden de panuchos v La Chaya Maya - 64 pesos
nápoj Chaya v La Chaya Maya - 19 pesos
panuchos v restauraci – okolo 70 pesos
Fajitas v restauraci – okolo 100 pesos
Pivo v obchodě – plechovka – 10 pesos
Pivo v restauraci – 35 pesos
Espresso - 35 pesos
Frappé - 45 pesos
zmrzlina - 18 pesos (kopečková, ale kopeček je asi tak za tři v Čechách)
mléko 1l - 16 pesos
Captain Morgan rum 0,7 l - 140 pesos

Ceny v mexiku – ostatní

ubytování v Méridě - Hotel Dolores Alba - 650 pesos / 1 noc / pro 2 lidi
vstupné na památky - 50 - 200 pesos
poštovní známka do Evropy - 14 pesos
benzín - 13,3 pesos za litr
pohlednice - 8-10 pesos


Ubytování - Merida, Hotel Dolores Alba

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat