sobota 17. ledna 2015

Deník - Mexiko 2014 - 17.12.2014 - Den 08 - Edzná a Campeche

Ráno jsme se rozloučili dobrou snídaní s Eco hotýlkem, paní nás políbila a popřála šťastnou cestu, Milan jí dal vizitku, aby se ozvala, kdyby někdy jela do České republiky, následovalo focení. Jedeme směrem na jih, na Campeche, přesněji ale do další archeologické lokality jménem Edzná. Je to okolo 120 km, cesta trvá něco málo přes dvě hodiny. Všude po celém Yucatánu jsou zpomalovací prahy, někdy je jich i ve vesnici deset za sebou, takže projet městečkem celkem trvá.

V Edzná jsme před jedenáctou, vstupné je 48 pesos. Budu se opakovat, ale ty pyramidy jsou fakt nádherné a lidí tam kromě nás bylo asi pět, přitom opravdu velmi fotogenické místo.

mayské naleziště Edzná

Poté vyrážíme do Campeche, 60 km až do hotelu nám trvá hodinu a půl. Před Campeche nás staví hlídka policie, odstaví náš vůz a jeden z nich se začne vyptávat. Samozřejmě mu moc nerozumím, ale ptá se, odkud jsme, pak asi kolik sem stojí letenka a jestli jsou ceny zde pro nás nižší nebo vyšší nežli u nás doma. Tak jsem se mu snažil říci, že jsme češi, letenka že stála 10 000 pesos, a že ceny jsou tady pro nás vyšší. No, nechali nás na pokoji, asi viděli, že z nás nic nekápne, možná chtěli dostat nějaký malý úplateček, ostatně v průvodcích se o tom píše, že má mít člověk nachystané dolarové bankovky na podobné účely.

Campeche je hodně rozkopané a jsou tu okolo té jedné hodiny odpolední celkem zácpy. Dojíždíme do hotelu Maya Campeche, který se zdál podle průvodce Lonely planet celkem v pohodě. Je to v samém centru Campeche. Pán na recepci neumí anglicky, ale má tam vedle nějakého dědu, který nám ochotně ukazuje pokoj, a hrozně to tu všechno vychvaluje. Tak si teda ty pokoje bereme, jsou celkem levné - 1 pokoj pro dva lidi za 550 pesos na noc. Když ale přijdeme do pokoje, tak vidíme, že nemá okna, což jsme si vůbec nevšimli. No, takže jsme v takové kobce, ale na jednu noc se to dá vydržet. Navíc je to asi 200 metrů na hlavní náměstí, takže máme všechno celkem blízko.

kostel na náměstí v Campeche

Campeche bych rozdělil na dvě části, absolutní centrum, které je obehnané hradbami, a ten zbytek. To centrum, kde je i náš hotel, je opravdu kouzelné, úzké uličky, všechny jednosměrné a nádherné malé koloniální domy s barevnými a hlavně opravenými fasádami. To, co je mimo hradeb, to je takové velkoměsto a při příjezdu jsme si mohli všimnout, že opravdu ošklivé. Centrum je v UNESCO a myslím, že celkem právem. Hradby a obranné bašty zde vznikly jako obrana proti pirátům, kteří město drancovali a jednou téměř celé zničili. Nyní jsou v baštách muzea, v jednom dokonce botanická zahrada, což jsme na vlastní oči viděli. Campeche leží na břehu mexického zálivu a okolo moře má celkem hezkou promenádu, škoda že hned vedle vede dálnice, která ten dojem samozřejmě totálně ničí.

Na oběd jdeme do La Parroquia, kousek od náměstí. Dávám si Tamal Colado, k mému překvapení je to to, co jsem měl už v Chaya maya v Méridě, akorát se to tady jmenuje jinak. Takže opět brambora s masem obalená v banánovém listu, no prostě žádná delikatesa, cena byla pro informaci okolo 60 pesos. Ten ananasový juice, který měl být fresh, také moc fresh nebyl, možná našim dotazům číšník špatně rozuměl.

Procházíme si město, které se nám fakt libí, popíjíme kafíčko, mají tu také dobrou zmrzlinu, prostě plácáme páté přes deváté.

Hlavní náměstí se jmenuje Parque Principal a je opravdu kouzelné. Na jedné straně se tyčí katedrála, ostatní strany mají opět krásné budovy. Uprostřed je park, který byl přes den krásný, ale když se setmělo, nestačili jsme se divit. Všechny stromy jsou ověšené světly, která blikají, do toho hraje jakoby vánoční hudba, ale v disco provedení, a k tomu tu na pódiu tancují nějaké divné tance. 

Opravdu dost divný pohled, v pozadí s krásně nasvícenou katedrálou. Ale asi to tak mají mexičani rádi.

Tento blázinec zakončujeme v jedné restauraci v prvním patře domu na náměstí, takže se sklenkou drinku to sledujeme trochu z nadhledu. Musíme jít brzy spát, zítra nás čeká opravdu dlouhá cesta do Palenque.

Něco o Mexiku:
Dnes jsme se ptali paní domácí v hotelu Eco Nueva Altia, jak jsou na tom vlastně mexičani s platem, jelikož je tu opravdu celkem draho. Dá se říci, že věci jsou tu minimálně stejně drahé jako u nás, mnoho z nich dokonce dražší. Minimální mzda v Mexiku je 2500 pesos, průměrně si tu člověk vydělá okolo 8000 pesos, specialisté tu mají okolo 20000 - 30000 pesos, vysoký management okolo 50 000 pesos. Znamená to, že většina lidí se tu opravdu nemá dobře, a už chápeme, proč jsme v Santa Elena nemohli dostat žádný tvrdý alkohol, prostě jim na to nezbydou peníze.

Ubytování - Campeche, Hotel Maya Campeche
Ujeto km - 180 km

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat