neděle 14. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 20.7.2011 - DEN 16 - Cesta k jezeru Chovsgol

Doprava

Autem, Mitsubishi Delica 4x4, 220 km, průměrná rychlost 25 km/h

Jak věci šli

Dnes bychom měli konečně dorazit k jezeru Chovsgol. Budíček v 6:30 a okolo 8mé hodiny jsme již na cestě. Opouštíme nádherné jezero ZUUN NUUR a jedem na sever na Moron. Cesta se hrozně táhne, po 4 hodinách jsme v Moronu, máme za sebou 110 km. Moron je takové mongolské větší město, to je poznat, jelikož tu mají asfaltovou silnici. Jsou tu i banky, ale jako v každém městě bydlí téměř všichni v dřevěných chatrčích. Moron má i letiště, to již brzo otestujeme cestou zpět do Ulánbátaru. Z Moronu již jedeme do Hatgalu, což je kousek od jezera Chovsgol. Měla by tu být silnice, ale bohužel, celá v rekonstrukci, takže opět po stepi. Myslím že naše auto bude muset na generálku, je neuvěřitelné co tady musí vydržet. Nechápu Niama, jak může řídit např. 9 hodin denně, není sekunda kdy by netočil volantem a nevyhýbal se nějaké díře.

V 16:20 vstupujeme bránou do Khusgul National park, Vstup je 300 MNT pro mongoly, 3000 MNT pro zahraniční návštěvníky. V 16:45 jsme v Hatgalu, najeto 200 km za 8,5 hodiny. V 17:15 konečně dorážíme k jezeru Chovsgol a kempu Khuvsgul eco ger camp. 

 Jezero Chovsgol

Jezero má nádhernou tmavě modrou vodu. V kempu nás Šnéé nahání k nějaké prodavačce suvenýrů. Tak si kupuji bičík na koně, prý z nohy muflona a jačí kůže a jeden náhrdelník. K večeři máme špagety s hovězím masem, to mě opět překvapilo. Dohadujeme se o programu na zítra, chtěl bych na projížďku lodí, ale chtějí za to 50 000 MNT a to se mi zdá fakt dost. Nakonec jsme našli kyvadlovou lodní dopravu z Hatgalu, za 2000 MNT, to už je lepší. 

Jezero Chovsgol

Dneska nás asi čeká chladná noc, přinesli nám deku navíc a ta díra uprostřed střechy naší jurty je větší než obvykle.

Tohle je moje první dlouhá dovolená v životě a je to znát. Vůbec nevím kolikátého je a také musím odpočítávat dny abych zjistil jestli je středa nebo neděle. Tomu se říká vypnout... Tady je vypnuté všechno, v posledních kempech neexistuje elektřina a nebo jede elektřina pouze hodinu denně na generátor a možno něco nabít je pouze v restauraci či kuchyni. Voda tu někdy teče, někdy neteče, s teplou je to ještě horší. GSM signál je tu jen někde.

Mapa a denní cesta


Ubytování

Khuvsgul eco ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat