sobota 6. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 12.7.2011 - DEN 08 - Naadam festival

Doprava

Autem, Mitsubishi Delica 4x4
pěšky

Jak věci šli

Poslední den v Ulánbátaru před velkým výletem po Mongolsku. Jdeme na lukostřelecký stadiom, kde probíhá lukostřelecké závody mužů a žen v rámci Naadaam festivalu. Každý lukostřelec má celkem 10 kol, v každém kole 4 šípi, kterými se snaží asi na 50m zasáhnout hromádku z plechovek.

 Naadam festival, lukostřelecké závody 
– to mávání má naznačit závodníkovi jak se trefil

Pak jdeme vedle na Naadam stadion, kde bylo slavnostní zahájení a kde probíhá souteě ve wrestlingu – zápase. Jde o to shodit na zem protivníka, to vše, a postupuje se do dalšéího kola. Celkem je asi 9 kol. Zápasníků je přes 500. Ti zápasníci kteří zvítězí, dělají takové srandovní tanečky – chodí, zvedají nohy, mávají rukama, prý jim to má dát sílu od legendárního mongolského ptáka. Hezky se na to dívá. 

 Wrestling, Naadam festival

Okolo poledne jdeme na oběd, opět 4 chody, toto opravdu s dietou nemá nic společného... Šnéé s námi vymetá ty nejlepší podniky. Zastavujeme se opět ve State department store a tak si aspoň kupuji mongolskou čepici. Zdeněk si kupuje dél, takže je kompletně vybaven na jízdu na koni jako pravý mongol. Navštěvujeme také obchod s kašmírem, kde necháváme nehorázný peníze za svetříky, Šnéé ale tvrdí že jsou tu nejlevnější na světě a že nemůžeme odjet z Mongolska bez kašmíru. Dneska také dávám pohledy na poštu, tak jsem zvědav kdy přijdou.

Večeře je v BD Mongolian barbeque na Seoul ulici. Nandej si co chceč a na grilu ti to uděláme. Moc dobrý, zatím nejlepší restaurace co jsme v Ulánbátaru navštívili.

Opět se musím zmínit o dopravě. Dneska jsme zabloudili ve slepé uličce odhadem tak 0,5 km od centra města. V Ulánbátaru opravdu existuje pouze několik málo normálních ulic, jinak je to divočina.

Mapa a denní cesta

Není dostupná

Ubytování

Hotel Sant-Asar, Ulaanbaatar

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat