úterý 9. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 15.7.2011 - DEN 11 – Kharkorin

Doprava

Jak věci šli

V noci jsem svedl bitvu s nějakými pavouky, ještě jsem to skoušel s moskytierou, ale nic moc. Odjíždíme okolo 8:45 do městečka Charchorin, dříve Karakorum. Je to okolo 90 km a v 10:30 jsme na místě, udělali pár fotek na kopci a tradá do muzea, které je měsíc otevřené. Celkem zajímavé a hlavně nádherně postavené a připravené. Není se co divit, Karakorum bylo hlavní město mongolské říše, takže se tu mongolové trochu plácli přes kapsu.

Okolo 13:30 odjezd do blízkého Munkh tenger ger camp. Již ten minulý kemp měl kvalitu, byly tam i teplé sprchy a tento vypadá podobně. Při příjezdu nás hostí mongolka v tradičním mongolském obleku kravským mlékem s ledem, příjemné osvěžení.

 klášter Erdenezuu

Město Charchorin je postavené na dřívějším hlavním město mongolů Karakorum, nyní se tu dělají vykopávky a objevuje se jak obrovské to bylo město. Nápad na Karakorum dostal přímo Čingischán, realizoval jel ale až další chán po něm. Kromě muzea je tu k vidění klášter Erdenezuu, bývalo to celkem velké, něco okolo 60-100 chrámů obestavěně zdí o rozměrech asi 150 x 150 m. Všechno ale zlikvidovali rusáci za dob Stalina, zůstaly tam pouze 3 chrámy a zbytek areálu je zarostlý. Moc k vidění toho není, přesto se všude vybírá vstupné. Tento den byl teda z mého pohledu celkem ztracený, byl to ale pouze jediný den v Mongolsku který bych takto označil.

Cestou zpátky do kempu jsme navštívili tzv. černý trh, je to prostě něco jako u nás vietnamská tržnice. Mongolové tu mají takové velké dřevěné kontejnery, které my známe z fotek velkých lodí v ocelové podobě. Tak a to se otevře a je z toho obchod. Takových je tu vedle sebe asi 50. No já bých si tam nic nekoupil ale Šnéé tam kupuje nějaký sandály a kraťasy.

Mapa a denní cesta

Ubytování

Munkh tenger ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat