neděle 7. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 13.7.2011 - DEN 09 - Hustai Nuruu Národní Park

Doprava

Autem, Mitsubishi Delica 4x4, 120 km

Jak věci šli

Dneska začíná velký výlet. V 9 hodin na snídani opět vajíčko a párek. Pak jdem mrknout opět do národního muzea Mongolska, kde je již otevřená expozice o Čingischánovi, lepší než celý zbytek muzea.

Poté vyrázíme do Hustai Nuruu národního parku, za 2,5 hodiny tam jsme. Je to jedno z mála míst na světe kde jsou vidět ve volné přírodě koně Thaki neboli koně Převalského, pocházející z Mongolska. Hustai ger camp je na samém vstupu u národního parku. Oběd ve formě nandej si co chceš a jde se odpočívat.

V 18:00 máme jet do národního parku, ale po dvou metrech píchneme pneu. Nakonec vyrážíme, jelikož Niam je rychlej a šikovnej. Do parku se jezdí takto večer, jelikož koně jdou z kopců k řekám v údolích, kde je povolen vstup. V parku jich má být něco okolo 250ti, my jsme viděli asi 10 kusů. Byla to překrásná podívaná, nádherná přiroda a udělalo to na mne velký dojem.

 Divocí koně Převalského, Hustai Nuruu Národní Park

 To bude asi únava, hladem to být nemůže...

Možná vysvětlím co je to ta jurta. Je to takový kruhový stan. Podlaha je v jurtových kempech z betonu, někdy se setkáte ještě s linem. Pak následuje dřevěná konstrukce a na tu je natažená plsť, která se tu vyrábí drcením a lisováním kozí srsti. Uprostřed jsou kamínka a na střeše díra. Letní jurta má 2 vrstvy plsťě, zimní má vrstvy 3.

Mapa a denní cesta


Ubytování

Hustai ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat