sobota 13. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 19.7.2011 - DEN 15 - Jezero Zuun Nuur

Doprava

Autem, Mitsubishi Delica 4x4, 155 km, průměrná rychlost 20 km/h

Jak věci šli

Dneska pokračujeme cestou k vrcholnému cíli naší expedice a to jezeru Chovsgol na severu Mongolska. Odjíždíme v 8:00 jelikož nás čeká 150 km. Jedeme podél jezera Terchíncagán stále na západ, i když bychom měli spíše na sever do Moronu. Ale není se co divit, jedeme mezi kopci, nikde samozřejmě žádna značka. Už 50 km jedeme horami a stále téměř na západ. Tady mezi horami už nejsou vůbec žádní lidé, cesta je naprosto šílená, samé kamení, nahorů do hor a dolů. Jedeme tak 15 km/h.

Okolo 12té hodiny dorážíme do městečka Jargalant, Za městem zíráme na dřevěný most přes řeku. Niam se ptá několikrát na cestu, prý musíme okolo hor. Říkám si že určitě pojedeme přes ten most a taky že ano. Jeden nosník to má propadlý o 2 metry, trochu vypodložený, ale most je dále v provozu. Před mostem všichni kromě Niama vysedáme, prý že jsme moc těžký.

 Most za městečkem Jargalant

Pak jedeme opět horami, po 4 hodinách máme za sebou 80 km. Doopravdy drsná cesta. Okolo 15-té hodiny se blížíme k městečku Shine-Ider, tam někde budeme hledat náš kemp. Za celou 8mi hodinovou cestu jsme mohli potkat tak 30-40 aut ale tak okolo 10 000 kusů dobytka.

Okolo 16:00 dojíždíme do kempu Zuun nuur ger camp, který je pojmenován po překrásném jezeru u kterého leží. Jezero je slané, ale je to divné jelikož tam chodí koně. Jezero je opravdu překrásné, takže pouze chodím po břehu a cvakám fotky. Jsme 2006 m nad mořem. Jezero je 7 km dlouhé a 3,8 km široké, je krásně vidět na druhý břeh a je to úžasně fotogenické.

 Jezero Zuun Nuur

Mapa a denní cesta

Ubytování

Zuun nuur ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat