středa 10. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 16.7.2011 - DEN 12 - Tsenkher Natural Hot Spa

Doprava

Autem, Mitsubishi Delica 4x4, 121 km, průměrná rychlost 25 km/h

Jak věci šli

V 9:20 vyjíždíme z Kharkorinu směrem na Tsenkher. Nejdříve to byla asfaltová silnice, pak ale byla v rekonstrukci, takže na step a jede se. Poprvé jsem viděl městečko, kde je pouze polní cesta, za to na každém metru to má dřevěný natřený patník. Několikrát se brodíme řekou, mosty tu fakt nemají.

 Cestou k Tsenkher Natural Hot Spa

Všude pouze zíráme na tu krásnou krajinu bez lidí, všude samý dobytek. Jedeme kousek od hlavní silnice, která byla dokonce nakreslena na mapě (ta z Ulánbátaru), přesto nikde ani živáčka. Stejně tak žádné ukazatele cesty, takže je nutno se ptát, pokud někoho potkáte či vlézt do jurty, pokud nějakou najdete. Okolo 12:30 dorážíme k Shiveet mankhan ger camp. Opět velmi hezký kemp, cestovka nám to vybrala opravdu hezky, to nejlepší co je v okolí k mání. Posledních 6 dní je celkem vedro, okolo 30°C.

K obědu byly špagety, to jsem tu opravdu nečekal. Pak následuje odpočinek a v 17:00 by nám měl místní domorodec přivalit nějaký koně. Tak se také stalo, nejdřív mě válčil na špagátu, pak ale říkám že bych to měl zvládnout sám. Nebylo to ani moc těžký, dokonce i sedlo bylo kožené. Toho jsme se děsili nejvíce, jelikož jsme měli informace že se tu jezdí na sedlech dřevených, to mají ale pouze mongolové. Mongolskej koník je strašně maličkej a jeho řízení je tak 100x jednodušší než v Evropě. Čuču – je povel vpřed a ještě se popohání bičíkem. Doleva a doprava se řídí pouze uzdou. Pro zastavení se zatáhne za uzdu za sebe, já mu jště přidával šššš, myslím že se mu to líbilo. Důležité je držet mu uzdu nakrátko, to pak celkem poslouchá. Do klusu a cvalu je to také jednoduché, stačí ho více pobízet a za chvíli letíte stepí jak blázen.

Jedem se podívat k těm Natural Hot Spa, mají to být léčivé prameny, ale celé to bylo o tom že z kopce v jednom místě vytékala voda, která tekla potůčkem do betonových nádrží. Odtud to pak odváděli do kempu. Pak si přidáváme další hoďku na koni a s mongolských chlapcem tu lítáme po kopečkách, to bylo neskutečný, strašně jsem si to užival, jelikož koník byl fakt skvělej, dělal to co jsem mu řekl. A klus i cval je naprosto pohodový, má krátký nohy, takže na tom koni nelítáte jako na velkých evropských koních nahoru a dolů. Nakonec jsme ještě naháněli stádo jaků, které se nějak pomíchalo a to byla opravdu paráda. Člověk už pouze nejel odnikud nikam ale něco smysluplného u toho dělal. Paráda !!! Za hoďku na koni se tu platí 5 USD, což je naprostá pohoda.

V kempu nás čeká překvapení ve sprchách, z obou kohoutků teče vařící voda, asi hot spa... No voda je prý dobrá na žaludek, ale nemusím mít všechno. Pak jsem si dal mongolskou masáž, ale žádné překvapení, téměř shodné jako standardní masáž v Čechách.

Mapa a denní cesta


Ubytování

Shiveet mankhan ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat