čtvrtek 4. srpna 2011

Deník - Mongolsko 2011 - 10.7.2011 - DEN 06 - Čingis monument

Doprava

Autem, 72 km

Jak věci šli

Další den začíná opět vajíčky a párkem k snídani, k tomu ale i nějaký fazolky. Pak jdu se Šnéé kousek na procházku a vyzvídám jak to tady vlastně v Mongolsku chodí. Mongolové kteří žijí mimo Ulánbátar v jurtách jsou stále zvyklý kočovat, mají nahlášena na každé roční období místa, kde budou bydlet a tak se každé 3 měsíce stěhují. Stěhují se za lepším žrádlem pro dobytek. Koupit půdu si tu může koupit pouze mongol, a nebo je nutno se přiženit/přivdat. Jedem se podívat k Turtle rock.

 Turtle Rock, Gorkhi-Terelj národní park

Od Turtle Rock vyrážíme na monument Činchischána, který nechal postavit jeden podnikatel, díky tomu se pak dostal do vlády. Mongolové tu žijí pořád jen Čingischánem. Cestou kupujeme Airag, což je zkvašené koňské mléko, je to teda pěkně hnusný, ale nakonec to vypiju… Monument Čingischána je jedna z největších soch na světě, má to 30 metrů a září to hezky do dálky.

Chingis Khaan monument

Mongolové před sochou dělají dokonce i svatební foto, to jen dokresluje to jak jsou tu na Čingischána hrdí. Vyrážíme do jurtového kempu Temple ger camp, tam dostáváme k obědu nudlovou polévku s ovčím masem a dále hovězí maso s rýží. Nedostatkem masa tu opravdu trpět nebudeme. Vždyť se to tady taky válí v živé podobě na každém kopci. Jdu si udělat asi 3 hodinovou procházku po zdejších kopcích, až mě to úplně unavilo. K večeři jsme dostali kraví žaludek s paprikou a cibulí, tady tomu říkají salát z žaludku. Poté je kuřecí guláš. Připravuje se oslava ženy, která porodila čtyři děti, zde je to oceněné přímo zákonem a žena dostává titul Mother honour (něco jako ctěná matka). Pokud má 6 dětí, tak dostává titul Mother honour one a medaili. K jídlu se připravuje Chorchog, což je v asi 40l sudu uvařená zelenina, ovčí a kozí maso, brambory a mezi to jsou hozené kameny, které to celé prohřívají. Zapíjí se to polévkou, která se tam vařením vytvoří. Ty kameny se před jídlem rozdávají lidem, přehazuje se to v rukách, má to prý odblokovat a aktivovat nervy na rukách. Každopádně je to celkem příjemné. Mongolové byli hodní takže jsme si to všechno vyzkoušeli a ochutnali. Jdeme spát pěkně přežraný, po syté večeři ještě Chorchog, chudák střeva…

Možná opět pár postřehů o Mongolsku. Mongolové jsou patrioti, mnoho aut je opatřeno mangolskou vlajkou. Mongolsko má aktuálně okolo 2,6 milionu obyvatel a 1,6 milionu žije v Ulánbátaru. Rozloha Mongolska je 1,6 milionu km2. Je to stát s nejmenším zalidněním na světě. Pokud odpočteme Ulánbátar, tak máme hustotu méně než 1 člověk na km2. Česká republika má něco okolo 100 lidí na km2. Hodně lidí se v posledních letech přestěhovalo do Ulánbátaru. Proto je také zpoplatněno pokud se mongol chce přistěhovat do Ulánbátaru. V Mongolsku jsou kromě Ulánbátaru další 3 města. Ostatní oblasti jsou rozdělené na tzv. Ajmaky, něco jako u nás kraje, kterých je 18.

Naše průvodkyně Šnéé pracuje jako šéfeditorka v soukromé televizi, proto asi ta skvělá angličtina. Niam je řidičem, vozil zásoby do mongolských vesnic, teďka si bude hledat jiný flek, je mu 33 let a už má 4 děti. Šnéé má v 36ti letech 3 děti.

Mapa a denní cesta


Ubytování

Temple ger camp

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat