pátek 1. července 2016

Deník - Španělsko 2016 - 1.7.2016 - 9.7.2016

1.7.2016 - Barcelona


Dnes jsme přejeli do Španělska. Tak jako ve Francii se tu platí mýto. Vychází to všude podobně, okolo 1 Eur na 10 km dálnice. Ve Španělsku parkujeme auto v garážích na začátku hlavní ulice Ramblas, cena je 1.5 Euro za hodinu. Uvidíme kolik budeme platit za těch asi 30 hodin co tu budeme.
Bydlíme v hotelu Peninsular, také kousek od Ramblas, cena je okolo 100 Euro za noc za čtyřlůžkový pokoj. Hlavně že je to v centru, mohu doporučit.

Kousek vedle je na ulici La Rambla super tržnice St. Josep, fakt doporučuji navštívit.

tržnice St. Josep

Jdeme zjistit jak je to se vstupenkami do katedrály Sagrada Familia, vrcholné dílo od Gaudího, které se staví již přes 100 let. Dokončené má být v roce 2026 u příležitosti 100 výročí úmrtí Gaudího. Trochu o tom ale pochybuju, Chybí toho celkem dost. Cena vstupu je 18 Eur, ale pokud chce člověk i do horních pater, do věží, kde je nádherný výhled na Barcelonu, tak je to za 34 Eur. To nám trochu vyrazilo dech, takže kupujeme online vstupenky dolů za 15 Eur.

Jdeme se podívat do parku Güell, navrženém také Gaudím. Opět nádhera, ale do těch nejhezčích částí se opět platí vstup, na to prdíme.

park Güell, Gaudí se zde nechal hodně inspirovat přírodou

Večer jdeme do katedrály Sagrada Familia a mohu říct že něco tak krásného se jen tak nevidí. Už jsem po světě pár míst navštívil ale tohle mě uchvátilo, podobně jako snad jen Machu Picchu. Uvnitř jsou nádherné vysoké sloupy, překrásné vitráže, na stropě ve výšce asi 40m nádherné motivy, vzadu točitá schodiště atd. Prostě mě to naprosto dostalo.

Sagrada Familia

Večerní běh promenádou okolo moře stál také za to. Prostě to tu maj hezký v tom centru, ale na La Rambla ulici a v okolí je celkem dost lidí.

2.7.2016 - Barcelona


Dnes byla prohlídka Casa Batllo, další stavba Gaudího. Opět moc hezká stavba, vstup je 22,5 Eur. Krásná dřevěná schodiště, nádherné vnitřní štuky, lustry, obrovská okna s výhledem na okolní bulváry, vykachličkované vnitřní atrium se schodištěm a výtahem.

Casa Batllo

Pak jsme procházeli gotickou čtvrtí Barcelony, je to ta nejstarší část města. Krásná katedrála a uličky.

2.7.2016 - 9.7.2016 Calafell


Následuje odjezd na přímořského letoviska Calafell. Máme tu apartmán pro čtyři osoby asi 20 metrů od krásného moře. Takže týden krásného válení, lenošení, koupání a popíjení Sangrie a dobrého španělského vína.

Apartmán připraven ;-)

Za zmínku stojí výlet do Sitges do tapas baru, což jsou takové chlebíčky které nosí a dáte si jaké chcete. Platí se podle počtu párátek, které máte na talíři.

6.7.2016 jsme si zajeli do vinařské ovlasti Priorat. Nejdříve jsme navštívili vinařství v obci Gratallops jménem Celler Cecilio. Vyrábí tři vína, dvě červená a jedno bílé. Ale dal nám pak ochutnat i svoje portské. No vína moc dobrá a i přes cenu 8-9 Eur jsme tu dost lahviček koupili.

Pak jsme jeli kousek vedle do obce Torroja del Priorat do vinařství Celler escoda palleja. Je to takovej moc příjemný děda. Dělá jen jedno víno a to červené ale je naprosto vynikající, takže i za cenu 10 Eur za láhev jsme si jich osm vzali. Dal nám ochutnat i 25 a 50 let staré víno, ale to 50ti leté to už ja ocenit neumím. Dal nám ještě jednu zdarma a na ochutnávce nás také nešetřil. Úžasný zážitek a k tomu ještě super vína na dlouhé zimní večery. Takže až tu jednou budete projíždět tak máte super tip. S produkcí 3000 lahví za rok toto víno jistě nikde nekoupíte.

jsem spíše na bílá ale na toto červené se vyloženě těším...

Tak a to je asi vše...

Fotogalerie : https://goo.gl/photos/9gxjgsLMEcCyvMRU7

1 komentář:

  1. Úplně jsem si vybavila, když jsme byli ve Španělsku před pěti lety. Strašně ráda bych se tam vrátila, ale teď byla Corona a letos máme svatbu, tak na to nebude moc čas. Máme ji až v září, takže celé léto se bude plánovat. Možná pak po sezóně. Třeba Sicílie byla na začátku října skvělá. Cestovní pojišťovna nám tenkrát zařídila nějaký program u lokálních obyvatel, kteří nás ubytovali a ta atmosféra byla fakt jedinečná.

    OdpovědětVymazat