sobota 3. června 2017

3.6.2017 - Czechman 2017 - triatlon

Akce : Czechman 2017, triatlon
Kategorie : 1/2 Ironman Triatlon
Kdy : 3.6.2017 12:00
Kde : Dolany, Staré Ždánice
Trasa : 1,9 km plavání, 92 km kolo (převýšení 400 m), 21 km běh (převýšení 50 m)
Web : http://czechman.cz/
Výsledky : http://czechtriseries.cz/results/track/5927?returnUrl=%2Fresults%2Frace%2F2251 , http://czechtriseries.cz/Common/GetFile?token=175d23774c524bbe9cb3b0ce67e8c794
Foto :
Video : http://www.ceskatelevize.cz/porady/10155440826-triatlon/217471291362001-czechman-2017/
Garmin hodinky aktivita : https://connect.garmin.com/modern/activity/1776191814


... triatlon bolí hodně a někdy ještě víc ...


ÚVODEM

Czechman, největši a nejvyhlášenější triatlon v České Republice. Navíc pro tento rok 709 příhlášených do individuálního závodu, kapacita naplněna a víc nikde nikdy v ČR lidí nezávodilo. Toto měl být minulý rok můj první poloviční Ironman, ale nebylo mi přáno, 14 dní před závodem jsem si při nevinném běhu zlomil článek palce u nohy a bylo po závodě. Nemusím tedy ani psát, že tento rok jsem se tu chtěl ukázat a chtěl jsem udělat nějaký dobrý výsledek.

Týden před závodem jsem ladil (vůbec poprvé na triatlon, jelikož ještě minulý rok jsem nevěděl co tento pojem znamená, hihi) a asi jsem to neměl dělat ;-) Tělo jako kdyby se vyplo nebo spíše přeplo do odpočinkového módu. Spousta spánku, odpočinku a každý den jsem se cítil skoro hůř a hůř. Nechápal jsem, dělal jsem to přesně tak, jak se to všude píše. Obden jsem každou disciplínu lehce zkoušel, kratší tréninky, ale v nich intenzivnější krátké intervaly. Ale prostě tělu se nechce a nechce. To jen tak kdyby Vás to potkalo, tak aby jste věděli že v tom nejste sami ;-)

Každopádně jet jsem tam chtěl i když pocit jsem z toho měl opravdu ale opravdu špatnej. Stravu jsem celkem držel poslední týden docela v pohodě, jen v pátek tam byl jeden zákuseček, to už prostě nešlo ;-) Navíc 14 dní bolest v rameni předurčila, že s plaváním to taky asi nebude žádný zázrak.

Začalo nám hezky svítit sluníčko, bylo okolo 30°C a to nebyla úplně dobrá zpráva, alespoň ne pro mě. Neskutečný, ale přijel jsem 3 hodiny před startem, takže jsem se stihnul rozcvičit i rozběhat. A při tom jsem zjistil, že baterka v měřáku tepu vypověděla službu, takže hodinu před závodem jsem tu hledal nějakou náhradní, nakonec jednu kamarád měl.

START, PLAVÁNÍ
Plave se jeden okruh v jezeře či co jménem Hrádek, u starých Ždánic. Je to masakr, okolo 700 lidí a celkem našlapáno u břehu. Navíc dosti strmé klesání do vody a v ní spousta řas, ale voda jinak super.

za chvíli to vypukne...

Ve 12:00 nám to skoro bez varování odbouchli a začal velký, opravdu velký masakr. Mlátilo se to tu okolo mě hlava nehlava, a já v tom úplně ještě neumím chodit. Myslím, že nejvíc jsem toho ztratil na prvních 100m, protože ty lidi se tam prostě nějak nemohli vejít do tý vody.

jak ríkám, byl to masakr jaký jsem ještě nezažil.


Tlačenice pokračuje stále dál, občas je chvíli klid, ale to mi zase někdo šimrá na chodidlech ;-) Můj vytříbený styl :-))) je ten tam. Tady to prostě nejde a štve mě to. Říkal jsem si, že po první bójce za otočkou už to bude lepší, ale nebylo, všude lidi a pokud jsem toho nechtěl zbytečně naplavat až moc, musel jsem jít do chumlu. No jestli jsem v klidu bez neustálé kontroly co se děje vlevo, vpravo nebo přede mnou, uplaval 200 m tak je to moc - tam jsem pak měl pocit, že to jede slušně technicky a hlavně rychleji než těm okolo. Pak ještě začalo bolet rameno a bylo...

No a takto to pokračovalo až do konce plavání. Nakonec jsem vyplaval za 32:56, 127mý čas, což mě docela zklamalo. Z mé nejsilnější zbraně se po roce stává má nejslabší disciplína - tempo 1:40/100m, což potvrdili konečné výsledky.

Vylézt z vody honem do depa. No honem, flákal jsem se tam dost dlouho, přes tři minuty, ale to depo bylo celkem velké... A šup na kolo.

KOLO

Jedou se dva okruhy. Vlezl sem na kolo a koukám na tepy a tam 170, to sem absolutně nechápal a trochu mě to zděsilo. Samozřejmě prvním úkolem bylo to trochu shodit dolu, říkám si Venco, dokud tam nebude 150 tak prostě nejedeš. Tak jsem jel pohodičku, čekal a čekal, ale ono to moc neklesalo, dostal jsem to na 160. Pohodičku jsem chtěl jet max. 10 km, pak jsem to vzdal a trochu to rozjel. Jelo mi to krásně a spoustu lidí, kteří mne v prvních 10km předjeli jsem dohnal. Okolo mě se tu motaj lidi s triatlonovými speciály a já se koukám na tu nádheru. Jo takovej Specialized Shiv TT, odhadem za 250 000 Kč, a já si to tu s ním rozdávám. Můj Specialized Tarmac a já, sehraná dvojka. Z kopce a po rovině ujíždí on mě, do kopce zase já jeho a tak to je skoro celou trasu. Máme tu pak také hezkého Argon 18, Boardmana atd. atd. a průběh je ten samý, v kopcích na ně mám, po rovinách ani náhodou. Vždy jen uslyším šustění toho jejich disku a vím, že za chvíli mě přelítne.

Jako metu to celkem slušně, na paté desetikilometrovce mám průměr 38 km/h. Od 50tého kilometru začínám trochu cítit nohy, tak na pár kilometrů trochu sklidním a pak to už zase jede. V jídle střídám každou půl hodinu tyčinku a gel. Zase na posledních 20km začal ten divný pocit ve střevech, který mě na triatlonu skoro vždy provází, modlil jsem se, aby to na běhu negradovalo. Poslední kilometry trochu zvolňuji ale to víte, úplně odpočívat, to mi nedalo. Jinak silnice v pohodě, takže riziko píchnutí nebo nehody minimální. Nakonec nějakých 92 km za 2:32:07 je pro mě hodně slušné a tajně jsem si to takhle nějak přál, 104tý čas na kole už ale tak dobře nevypadá.


BĚH
Tak jo v depu jsem odhodil kolo, doběhl na stojan pro věci a za 2 a půl minuty se začal snažit o běh. Vlastně mohu zkopírovat naprosto stejný průběh jako na DoksyRace 2016 - Po kilometru jsem pořád cítil ten divnej pocit a obával se nejhoršího, že zas začnou ty křeče v žaludku. Říkal jsem si - pil jsem dost, jedl jsem dost, tak Véno zhluboka dýchat a běžet klidně. A co se nestalo, ono to šlo!

No šlo, tak už se na to tento rok nedívám, po těch tisících naběhaných kilometrech bych si ten půlmaraton představoval trochu jinak. No co no, ten pocit ve střevech tam byl a pokud bych zrychlil na tolik, na kolik jsem měl natrénované nohy, tak bych jistě skončil. Takže jsem musel běžet klidně a volně, aby se problém nezvětšoval. První km za 4:37, a bežel jsem dosti v pohodě, tak jsem si říkal dobrý, do 10tého km jsem to takto držel, někdy i za 4:25. Takže to bylo slušné. První gel jsem dal po půl hodině, ten jsem ještě pozřel v pohodě. Ten druhý po hodině, do toho už jsem se musel přímo nutit, no a k tomu třetímu, k tomu už jsem tělo nepřemluvil...

Pak se ale návštěvy občerstvovaček prodlužovali, ztratil jsem tam spoustu času, podle mě tak 2 minuty celkově minimálně. Ale prostě jinak to nešlo. Navíc pořád ty střeva, takže rozběhnout jsem to více nemohl. Po 10tém km už tempo klesalo až k 5:00, hlavně kvůli občerstvovačkám, ale i tempo šlo dolů. Co mě ale překvapovalo bylo to, že moc lidí mě nepředběhlo. Nakonec jsem to zaběhl za 01:38:42, 82tý běžecký čas celkově. Takže to největši trápení bylo nakonec ještě celkem ucházející.

doběh do cíle


CÍL
Jsem tam... Měl jsem toho celkem dost. Celkový čas 4:50:09, celkově 97mé místo (dokončilo 577 lidí), v kategorii M40 pak 29té místo. No chtěl jsem možná trochu lepší čas, ale po tom nic moc plavání, super kole, a trápení na běhu to na lepší čas dneska nebyl dobrý den. V cíli se sotva dobelhám k občerstvovně a pak padnu a ležím... Dneska bylo fakt velké teplo a jelikož poslední měsíce moc teplo nebylo, tak to tělo úplně nezvládalo. Nohy ale fakt v pohodě, což jen prokazuje, že tentokrát bylo proti celé tělo.


Výsledková listina muži celkově


absolventi ;-)


ZÁVĚREM

Plavání bych zhodnotil rezervovaně, spousta lidí a žádný klid, prostě masakr a s časem spokojen rozhodně nejsem, bolavé rameno a přeci jen malá zkušenost s plaváním v těhle davech také udělalo své. Kolo to bylo super, silnice jsou kvalitní a trať rovinatá a udělalo mi to radost. Myslím že na mém Tarmacu už to o moc rychleji jet nejde, pokud se teda nechci úplně zrušit. Běh bylo utrpení a jestli něco musím vyřešit, tak je to zjistit proč mě bolí střeva. Celkově teda čas celkem dobrý, celkové pořadí průměrné, ale přeci jen, setkali se zde ti nejlepší z ČR, předpokládám...


medaile se povedla

startovnímu čislu nevím jestli jsem udělal čest ;-)


1 komentář: