sobota 24. prosince 2016

Deník - Vietnam 2016 - 22.12.2016 - 24.12.2016 - Odlet do Vietnamu a Hanoj

22.12.2016 - Den 01 - Odlet do Vietnamu

Tak se jede na výlet. Tentokrát do Vietnamu a hezky na Vánoce, vypadnout tu z toho vánočního šílenství. 

K cestě do Vietnamu potřebujete samozřejmě pas a potom také zvací dopis, ten si můžete naklikat na internetu a za 8USD vám pak přijde nějaký dokument se spoustou jmen a i tím vaším do mailu. Víza se pak dají za 25 USD vyřídit v Hanoi na letišti, potřebujete k tomu ještě vyplněnou žádost, která se dá také stáhnout.

Na pražským letišti jsme si užili mastercard salonek. Docela příjemné, ale asi tak trochu snobácké.  Boarding máme v 18:05, ale už v 17:55 svítí na tabuly last call. Trochu nás to překvapilo a tak jsme od rozpitého vína vyletěli ke gate, samozřejmě jenom plašili… Na security kontrole mě pobavili. Nějaký turisti, který samozřejmě česky neuměli ani slovo, měli sebou dva notebooky a dali ho do jedný bedny před rentgen. A rentgeňák si začal stěžovat a něco si tam mumlal a promlouval jim do duše samozřejmě česky a pak na ně - jeden notebook jedna bedna, dva notebooky dvě bedny, tři notebooky tři bedny… Tak takhle my si tu v česku žijeme, naštěstí duchapřítomná rentgeňákova kolegyně jim to přeložila.

Turkish airlines příjemně překvapila. V airbusu A320 je fakt luxusně místa mezi sedadlama, dokonce i dlouhonohej Martin spokojeně přikyvuje.

Let TK 1770 s odletem 18:45 z Prahy do Istanbulu, překvapil i servírováním večeře. V Istanbulu vytahuje Martin zase jinou kartu a tak se jdeme zase občerstvit do nějakého priority salonku. Prostě obžerství tentokrát začíná už na cestě.

V Istanbulu nás, podobně jako nás vyloďovali, naloďují autobusem. Let TK166 s odletem 2:35 směr Hanoi, ten bude bolet. Trochu nelogicky je tu na delším letu méně místa na nohy. Na devět hodin letu nic moc. Turkish airlines se docela stará ale i tu balenou vodu tu mají divnou.

23.12.2016 - Den 02 - Hanoj

Přistáli jsme před čtvrtou odpolední místního času a čekáme na víza. Ale je nás tu takových povícero a tak to trvá. V první frontě viza application odevzdáte pas a zvací dopis, pak čekáte, až vás vyvolají u druhé přepážky jménem a fotkou na televizi;-) Tam nakonec trávíme přes dvě hodiny. Prý nemohou sehnat nějaké informace… zacvakali jsme 25 USD a dali jim fotku. No a na třetí přepážce už to bylo rychlé, razítko do pasu a letíme pro kufry. Ty už se nevozili na páse, ale byly pohozené vedle. Divili jsme se, že tam ještě jsou.

Chudák odvoz z letiště, který jsme si objednali z hotelu, cekal na nás přes dvě hodiny. Cesta na hotel trvala asi 45 minut. Bydlíme v centru, hotel Blue Hanoi Inn hotel, velmi příjemný a hezký hotýlek s asi deseti pokoji. Jsou tu strašně ochotní a přátelští. Cena je 90 USD dvě noci dvoulůžkový pokoj. Pro někoho asi dražší cena, ale naprosto v klidu bych ten hotel doporučil, jak přístupem personálu, úrovní bydlení, polohou hotelu.

Vyrážíme se podívat do města. Všude spousty lidí, ale všichni se tak roztomile usmívají a jen tak si tu po ulicích plných dopravy sedí, baští a povídají si. Jsou tu různá vystoupení k příležitosti vánoční.
Vyměňujeme peníze, kurz je asi takový, že za korunu dostanete 1000 dongů, neboli za dolar dostanete 22800 dongů. Tak se za 500 USD ze me stává milionář s 11 000 000 dongů v kapse.

Kontakt se světem řešíme nákupem sim karty v obchodě s telefony. Za 290 000 dongů dostanete 3Gb dat, když si připlatíte dalších 105000, dostanete dalších 50 minut lokálního volání a 25 minut mezinárodního. Karta je od místního operátora Viettel, a za čtyři stovky je to parádní cena.

Ubytování: Blue Hanoi Inn hotel, Hanoj. Krásný pokoj v centru, ale cena 45 USD za dvoulůžkový pokoj je dost, ale doporučit mohu.

24.12.2016 - Den 03 - Hanoj
Dneska jdeme objevovat Hanoi. Nejlepší je se tu dopravovat taxíkem, stojí to okolo 11000 dongů za kilometr, takže asi 11 Kč.

Hanoi má okolo 10 mil. obyvatel, a mají tu 5mil. registrovaných motorek, kterými se to tu jen hemží. K tomu okolo 500 000 aut a 40 000 taxíků údajně. Doprava je fakt šílená. Jezdí se tu, jak to jde a přejít silnici je někdy o strach :-)

V malých podnicích u silnice se tu najíte tak za 50 Kč. Většinou smažené vepřové nebo kuřecí a rýžové nudle. Někde mají také dobré jarní závitky. Vše se namáčí do takového vývaru. Docela to ujde.

Dopoledne to tu projdeme k jezeru Hoan Kiem lake, ale je zataženo se smogem, takže večer to tu vypadalo 10x lépe, navíc krásně nasvícené. Ale na ostrůvku na jezeře tu mají malý hezký chrám.  

Hanoj se svou dopravou

Pak se jedeme podívat k Ho chi minh mauzoleu, ale mají dneska na vánoce zavřeno. Každopádně je to tu velkolepé a asi tu pořádají armádní přehlídky.
Oběd řešíme v ulici May May, která má navěšené nad silnicí krásné žluté ozdoby. Hlavně v noci to tu vypadá krásně.

Po obědě jsme si vyjeli k Thien quang lake a prošli tu pár ostrůvků. No a zakončili jsme to u sochy Lenina a naproti návštěvou armádního muzea. Ale to bylo slabší. Hned vedle jdeme ulicí a je to tu cele ohrazené a za tím nějaký velký areál s majestátními budovami. U vchodů vojáci se samopali. Jen jsme se zastavili a koukali do mapy a už na nas řve, ať jdeme pryč. Taxiky tu nestaví. Původně jsem si to chtěl vyfotit, ale to by mě asi na místě zastřelili či co.

Hanojská ulice o půlnoci…

Vracíme se do hotelu, musíme se trochu nafintit na štědrovečerní večeři. Máme rezervovaný raut v Movenpick hotelu kousek od našeho hotelu. Takže pěkně v košilce… Je to teda masakr, jídla fakt spousta. Sushi, mořské plody, různé ryby, šunka na medu, sladkosti, vietnamské speciality no prostě hromada jídla, které zapíjíme chilským vínem. Cena je taky hezká 1 250 000 za tyhle čtyři hodiny hodování. Navíc nám pak připočtou dph 10 procent a další poplatek 5 procent. Přišli jsme mezi prvními a odcházíme mezi posledními v povznesené náladě. Ve městě je okolo půlnoci stejně lidí jako přes den, ulice všude plné lidí, kteří se tu něčím cpou a posedávají okolo malých stánků s jídlem.

Jdeme opět k jezeru na něco k pití, ale už to tu pomalu zavírají, nechápu proč. Jsou tu ulice natřískané lidmi, provoz jak v poledne. On je tu vlastně pořád stejný provoz prostě přes celý den ulice plné lidí. 

Ceny ve Vietnamu
Voda - 10 000 VND
Jarní závitek - 10 000 VND
Nudle s masem - 35 000 VND
Pivo - 20 000 VND
Pohlednice - 10 000 VND
Mezinárodní známka na pohled - 12 000 VND

Ubytování: Blue Hanoi Inn hotel, Hanoj. Krásný pokoj v centru, ale cena 45 USD za dvoulůžkový pokoj je dost, ale doporučit mohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat