pondělí 28. března 2016

Deník - Kuba na kolech 2016 - 28.03.2016 - Den 03 - Viňales

Dneska přejíždíme do Viňales na západ Kuby. Přijet měl nějaký mikrobus staršího data, ale nepřijel. Za to přijeli dvě starodávná auta, jedno včetně vozíku a nacpat tam do nich všechny věci bylo taktak. Za to cesta do Viňales, když jsme koupili šest lahviček rumu, opravdu stála za to. Byla to fakt šílená sranda a hezky a příjemně jsme se opili. Nechyběli zastávky na dálnici, poskakování kdo neskáče, není čech apod, dokonce ani kubánci asi trochu nechápali. 

Dorazili jsme do casy ve Viňales, hezky v náladě, všechny kola v pohodě smontovali a vyrazili se podívat do údolí s těmi zajímavými homolemi. Krásný kraj, ale pak jsme náhodou skončili u jedné stodoly, kde se sušil tabák.


mogoty v údolí Viňales

Po chvíli si nás všimnul majitel, a že se nás ujme a vše vysvětlí. Skončili jsme v takovém hezkém háječku, začalo to fresh juicem z manga a skončilo piňakoládou. Krásná akcička. Pak jsme se konečně dostali do chajdy kde se suší tabák, údajně se v oblasti Viňales dělá nejlepší tabák na světě.


zdravím z Viňales

Pěstování tabáku a výroba doutníků
Miniaturní semínka se nechají někde vyklíčit na lůžku. Po čtyřiceti pěti dnech, kdy mají asi 10 cm, se pak sází na pole po dvaceti centimetrech. Tato rodina sází 20 000 rostlinek. Na poli se po třech měsících sklízí listy. Z jedné rostliny se mohou sklízet listy až třikrát. Ale ty nejkvalitnější jsou samozřejmě pouze z první sklizně. Farmáři musí 90 procent sklizně prodat vládě a další zpracování jde již průmyslově. 10 procent si farmář může nechat a dělá si z toho doutníky cestou, jakou uzná. Každá rodina má svůj postup fermentace, který si střeží.

Takže po sklizni se listy dají do chajdy a tam se suší tři měsíce. Pak se fermentují. Proces fermentace ma každá rodina jiný. Tato má 20l hrnec kde vaří směs různých rostlin, pak to přikryje palmovými listy a nechá tři měsíce uzrát. Pak položí tabákové listy a ručně na ně cáká tuto směs. Pak na to položí další tabákové listy a cákají znova. Pak to všechno sbalí do takové krychle velikosti asi 50x50x50cm a nechají to rok fermentovat.

Následně se balí doutníky. Každý doutník je z pěti listů tabáku. Jsou rozdělené do třech typů, nejdříve se balí čtyři listy a potom se to celé obalí tím nejlepším listem na závěr. Hotovo.

A cena? U této rodiny jsem koupil 12 doutníků za 20 pesos convertible. Což mi přijde jako docela super cena. Zvlášť jestli je tato oblast proslulá nejlepšími doutníky na světě. Ale samozřejmě že ještě lepší cena je to pro samotnou rodinu, vláda je zdírá šílenými daněmi, takto si trochu přilepšili.


sušárna tabáku

No krásně jsme si vychutnali doutníky a po příjezdu na casu jsme si opět vychutnávali rumíčky. Co více si přát... :-)
Večer následuje seznámení s kulturou v la casa de la musica. Kubánci to umí prostě hezky rozjet a salsa tu jede až do rána.

A jaké ceny rumu tu jsou?
Většina rumů tak okolo šest pesos convertible a jsou fakt moc dobré. Pijeme tu legendario, Havana reserva apod.

Ubytování: Viňales
Vzdálenost: 250 km autem, 12 km kolo
Fotogalerie: https://goo.gl/photos/AJtb9ErDcCxaysaP7

Žádné komentáře:

Okomentovat